Всяка една публична дейност носи своя политически оттенък, референдумите на правят изключение. Всяка партия би могла да помпа своя полически престиж с демократични средства. Освен че използваните средства трябва да бъдат демократични, те следва да отговарят и на Конституцията. Въпросите в референдума трябва да бъдат поставени така, че при вземане на решение те да бъдат изпълняеми. Това заяви конституционалистът доц. д-р Орлин Колев в ефира на "Денят ON AIR".

Той направи задълбочен анализ на въпросите, заложени в референдума на "Има такъв народ" за смяната на формата на управление в страната от парламентарна към президентска република.

"Всяко започване на въпрос с "подкрепяте ли" не може да задължи Народното събрание. Резултатът от подобен тип въпроси е просто едно информиране на обществото за нагласите", поясни конституционалистът.

Според него, избягването на прякото поставяне на въпроса "Дали да преминем към президентска форма на управление", "ще бъде в противоречие с глава 9 от Конституцията".

"Ако изключим политическия ефект на референдумите, от правна гледна точка въпросът е недопустим", категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Колев не пропусна на коментира и референдума на "Възраждане" за въвеждане на еврото.

"Не е естествено да питаме народа дали през 2043 г. да приемем еврото. Никой от нас не знае в какво икономическо състояние ще се намира страната, че така да се разпоредим  с този важен за всички въпрос. Има сфери на компетентност, които могат да са обект на национален референдум, но и такива, които не могат", смята той.

Същите критики  отправи и към референдума, подкрепен от ВМРО, относно отлагането на приемането на еврото, до изравняване на доходите у нас с тези в ЕС и забраната на джендър пропагандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase