Снимка: БГНЕС

"Първите български екипи са на място в Турция и работят там, където има нужда. Екипът, който се движи сухопътно по пътищата, вече е близо до района, но той е в много тежко състояние и придвижването им става изключително бавно."

Това заяви във Видин служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, съобщи бТВ.

Той уточни, че и другата група ще се включи в спасителните акции. "България има ясно разписан план за действие при земетресения. Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е добре подготвена", отбеляза Демерджиев.

Във връзка с мерките за предстоящите избори той коментира: "Връщането на хартиената бюлетина ни постави пред предизвикателство. Опитваме се да накараме дирекциите да ползват повече оперативни методи."

Според него хартиената бюлетина привлича повече купуване и продаване на гласове.

Още по темата
Вътрешният министър каза още, че около 200 българи не са били допуснати в Република Северна Македония за честването в Скопие на 4 февруари за годишнината от рождението на Гоце Делчев. "Аз получих уверение, че няма да има подобни пречки от тяхна страна. Всяка провокация поражда ответна реакция. Ние трябва да сме отговорни и да не наливаме масло в огън, какъвто не трябва да има между двете държави", обясни Иван Демерджиев. Той заяви също, че списъкът с българите, които не се били пуснати през границата, ще бъде изпратен на президента на РСМ Стево Пендаровски.

БНР информира, че по думите на Демерджиев данните за върнатите от границата български граждани е поискана от Пендаровски и ще бъде предадена чрез вътрешното им министерство.

"Нека да видим как ще се реагира на тази информация. Ние имаме данни от "Гранична полиция". Всички хора, които не успяха да преминат и бяха върнати след часове чакане, ние сме ги идентифицирали, знаем кои са. Става въпрос за около 200 човека. Така че, ще търсим обяснение защо това се случи. Подобен род поведение е провокация. Всяка провокация поражда насрещна реакция и всичко това се мултиплицира във времето. Ние трябва да направим, ако сме отговорни, всичко необходимо да върнем нещата в изходно положение, вместо да наливаме масло в огън, който изкуствено беше създаден и какъвто няма и няма повод да има между двете държави", коментира Иван Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase