Снимка: БГНЕС

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция, заяви президентът Румен Радев по време на форума "The World Ahead 2023".

От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти.

Още по темата

Тези хора да имат оборудване – съвременно, поддържано, модерно. Иска се да има транспортни средства, модерни самолети, с които това да бъде извършено и много скъпото – да имаме подготвени летци и екипажи. Да има добре изградена функционираща йерархична система на държавната администрация, обясни държавният глава. Румен Радев изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия.

Според него силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни "моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг".

Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета "Спартан" вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

По последни данни жертвите в Турция и в Сирия на днешните земетресения са над 2300.

(БТА, Николай Трифонов)

Какво още каза президентът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase