Снимка: архив, БГНЕС

Георги Свиленски от БСП разкритикува президентът Румен Радев. Според него той е избран с гласовете на българските социалисти, но се е отрекъл от левите политики.

"Когато неговият служебен кабинет замрази минималната работна заплата, не внесе бюджет, не подкрепи бизнеса, който трябва да изработи парите за социалната политика. На всичко това трябва да отговори Радев. В същото време, това служебно правителство бе залято от сигнали за корупция за продажба на недвижими имоти", подчерта той пред БНТ.

Още по темата
По неговите думи ръководството на БСП през годините не си е позволявало критики срещу президентската институция, но от Президентството още от третия ден са разкритикували правителството, в което участваше БСП.

"Ние не се караме нито с Радев, нито с Йотова, но няма как да допуснем моделът "ГЕРБ", срещу който се борим 7 години, да бъде отново вкаран във властта. Това беше признато и от Борисов, който каза: "Моите хора от вторите етажи на властта днес управляват България през служебния кабинет." Така, че това, което говорим от две години, Борисов си го призна, а хората могат да го видят в цялата държавна администрация", коментира той.

Свиленски подчерта, че лидерският въпрос не е на дневен ред в БСП и предстоящият конгрес ще бъде рутинен.

"Сергей Станишев не само, че няма, а може би не трябва да се кандидатира за лидер на БСП. Той е нанесъл доста щети на партията и е по-добре да си остане редови член. А и трябва да отговори за най-големия корупционен скандал в ПЕС, докато беше председател. Проблемът с лидерството на Корнелия Нинова е, че не допуска от 7 години вътрешни и външни сили да съберат БСП и ГЕРБ в управлението. Това няма да ѝ го простят никога", коментира Свиленски.

Той призова служебният кабинет да не обсъждат партии и политици, а да организират честни и прозрачни избори.

"На Пеканов нали президентът и министър-председателят му казаха да не се бърка в предизборната кампания, защо дава оценки на БСП? Хубавото на това е, че стана ясно, че служебният кабинет - и първият на Донев, и сегашният - се намесват в предизборната кампания. Това беше казано и в доклада на ОССЕ", посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase