Снимка: "Екзакта"

Ако на 5 февруари се провеждат избори за Народно събрание, ГЕРБ-СДС получава 26,6% подкрепа, "Продължаваме промяната" (ПП) - 16,4%. Третата позиция се запазва за ДПС с 12,8%. Това сочи национално проучване в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. на "Екзакта Рисърч Груп", проведено по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

При избори днес "БСП за България" е четвърта политическа сила с 12 % подкрепа."Възраждане" се нарежда на следваща позиция с 10 %, а "Демократична България" (ДБ) е със 7,3%. "Български възход" (БВ) взима 4,2% от изборната подкрепа, сочат още данните на "Екзакта". Под 4-процентовата бариера остават "Има такъв народ" (ИТН), ВМРО и НДСВ.

"Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г.", коментират от "Екзакта".

Според 60% от интервюираните страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата и като цяло хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти, сочат резултатите от проучването.

Една четвърт от интервюираните допускат, че НДСВ могат да влязат в следващия парламент. Според 76% това не е възможно. В доброто представяне на НДСВ на вярват по-често хора на възраст над 50 години и жители на столицата. По около една пета от избирателите на големите партии допускат възможността НДСВ да влезе в следващ парламент и в това виждат възможност за политическо партньорство, показват данните.

Съвместното явяване на ПП и ДБ на предстоящите избори се одобрява от близо 40% от интервюираните в настоящото изследване - по-често от жени, от висшисти, от хора на възраст между 30 и 60 г. и от жители на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени сред избирателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали коалицията ще постигне резултат с „добавена стойност” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния сбор, анализират също от "Екзакта".

Месец преди началото на предизборната кампания, нагласите за предстоящия парламентарен вот показват стабилна електорална кондиция на ГЕРБ и известно свиване на електоралната тежест на ПП, сочат данните.

"Предвид събитията и скандалите (не само вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това изследване, регистрираните обществени нагласи месец преди официалния старт на предизборната кампания са важен ориентир", коментират от "Екзакта".

Националното проучване е проведено в периода 30 януари до 4 февруари 2023 г. от "Екзакта Рисърч Груп" по метода „лице в лице” сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

(БТА, Борислава Бибиновска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase