Украинският посланик в България Виталий Москаленко ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Това гласи указ на президента Володимир Зеленски, като целта е да се укрепят украинските посолства.

"По мое дълбоко убеждение България поддържа Украйна във всички отношения, в политически и морален смисъл. Надявам се, че тази поддръжка ще бъде продължена, за да настъпи мир в Украйна. Не бих казал, че има драстично разделение в българското общество", заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко в "България сутрин".

Дипломатът сподели, че се надява усилията на Украйна да бъдат оценени от ръководството на ЕС, което пристигна в Киев за среща на върха. "Направили сме много сериозни стъпки, за да бъдем приети в ЕС и се надявам това да стане в близко бъдеще", допълни Виталий Москаленко.

По думите му така ще бъде реализирано желанието на Украйна да стане член на ЕС, заявено от 2014 година. "Всъщност това намерение стана един от поводите, поради които Путин започна война с Украйна. Началото на войната бе още през април 2014 с нахлуване на руските войски в Крим. Сега имаме имперrалистическа война от страна на Русия, която води срещу Украйна", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Посланикът добави, че Володимир Зеленски не случайно е предложил на 15 ноември формула за мира, която предвижда 10 стъпки, които ще водят към приключването на тази война.

Москаленко посочи, че стокообменът между двете страни е поставил рекорд от 1,5 млрд. евро.

"Разбира се, че страни като Полша, Чехия, САЩ, Великобритания оказват много съществена и бих казал решаваща помощ, но направеното от България със своите възможности и наличните средства - за нас това е от много сериозно значение", добави Виталий Москаленко.

За новия посланик Олеся Илашчук той каза, че ѝ предстои много работа. "Вярвам, че тя ще успее да направи повече от мен. Убеден съм, че ще развива това, което ние започнахме", категорично заяви Москаленко.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

84

Българин

преди 1 месец

Вън украинските фашисти!

83

Закривай

преди 1 месец

окрайна!

82

бай работник

преди 1 месец

За тоя само 100 тояги на голо помощ от мен и почивка в Сибир еднопосочно!