Снимка: БГНЕС

Официална делегация от Република България, ръководена от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев утре ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие.

Поводът е отбелязването на 151-вата годишнина от рождението на революционера.

В съответствие с дипломатическата практика посолството на България в Скопие официално е информирало властите в Северна Македония с три вербални ноти - една от 2 февруари и две от 3 февруари, посочват от МВнР.

Още по темата

Министрите на вътрешните работи на България и на Република Северна Македония са в постоянен контакт, както и посолството на Република България в Скопие с Министерството на външните работи на Северна Македония.

„Очакваме властите на Република Северна Македония да осигурят безпрепятствен достъп до църквата „Св. Спас“, където е гробът на Гоце Делчев, както на официалната българска делегация, така и на желаещите да се поклонят българи от България и от Северна Македония“, допълват от МВнР.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че Иван Демерджиев и зам.-министър Венцислав Катинов ще положат цветя в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Днес от Скопие съобщиха, че само обявените делегации ще имат достъп до църквата "Свети Спас". Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

Премиерът Димитър Ковачевски каза, че няма да са добре дошли тези, които провокират и отричат македонския народ и държава.
 

Коментари Напиши коментар

24

Фашиста

преди 1 месец

Ако не бяха комунистите , останките му нямаше да са в македонско . На кумунягите паметник трябва да вдигнат.

23

Пешо сеира

преди 1 месец

Купих слънчоглед,седам пред твто и почвам да люпа семки.Голем лобут и патлакама ни чака.Ще ни бият,ами дано не ни забременят,че с тая евроджендър китка дет сме и америка нема да ни спаси

22

Анонимен

преди 1 месец

Има нещо в исторически план Македония,ако е имало такава названа къде е попаднала при разделянето на Третото царство България след войната 1878г. и Сан Стефански мирен договор след капитулационен договор от войната на Русия с Турската/Високата порта позната Османска при деленето ни на части от Берлинския договор м/у Русия,Австрия,Германия на Княжество България и И.Румелия,че тя била поделена към Османците окупирана,когато е била Отоманска империя с наместник Ото в Атина след предишна война 1821г