Снимка: архив, БГНЕС

Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация за края на този парламент.

Още по темата
Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите, изтъкна политикът.

 Днес е последният ден на 48-то НС, няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основното - политическата криза, започна обръщението си Карадайъ.

„Днес всеки народен представител трябва да отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата криза, дали НС работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да се даде сметка, че хората не искаха избори, а да се решат най- важните им проблеми. Трябва да признаем, че НС не успя“, посочи Карадайъ.

Той посочи няколко причини за това. „Липсата на диалог е най-важната. Голяма част от политиците са загубили способността да водят диалог. Вторачили са се в опорните точки“, каза лидерът на ДПС.

Ние сме представители на целия български народ, отбеляза Карадайъ. „Ако народът трябва да живее заедно, същото се отнася и до нас, които сме в НС“, отбеляза той.

Политическите сили можеха да постигнат успех чрез уважение и смирение към опонентите, заяви лидерът на ДПС.

Президентът даде достатъчно време на политическите сили, за да намерят път едни към други, отбеляза той.

Политиката е преди всичко отговорност, напомни лидерът на ДПС. „Решаването на проблемите и създаването на добро бъдеще е отговорност на всички органи и институции в страната. Отговорност трябва да проявят и всички български граждани с избирателни права. Важно е всеки да посочи партията или коалицията, която може да представлява неговите интереси. Всеки български гражданин трябва да е активен и да гласува“, каза Карадайъ.

Няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани, нека чрез диалог, с аргументи, програми и политики да градим общото ни бъдеще, призова Карадайъ. Той апелира основната характеристика на тази предизборна кампания да е честният, откровеният диалог с гражданите, уважението към опонентите и визията за просперираща България с достойно място на европейската и международна политическа сцена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase