Снимка: БГНЕС

Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 и 1933 г. за "геноцид на украинския народ" е съзнателно изкривяване на историческите факти, заяви руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

Още по темата
"Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята. Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР - и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности", подчерта руската посланичка, цитирана от БТА.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" българското Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Коментари Напиши коментар

166

Анонимен

преди 1 месец

Митрофана събери си отрочета Копейкини и за Москва

165

аде копейки

преди 1 месец

време да заработите гнусните си възнаграждения. А таз що е още в БГ не знам , изритвай мекеретата от страната веднага

164

Анонимен

преди 1 месец

Ех, тази Ленче бре, много нервна.! На всичко се ядосва, пали от четвърт. Ще вземе да ни ошамари още малко.