Снимка: БГНЕС

Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори изостава по отношение на БВП на глава от населението. Това е съюз с много проблеми - ниска продуктивност, нарастващ дълг и др. Нужни са дълбоки реформи. Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Вулджев.

Той призова да не се тиражират неверни аргументи, че влизането в еврозоната автоматично изстрелва икономиката нагоре. Има много примери в обратната посока, поясни икономиста. По думите му процесът по приемането на еврото в Хърватия е протекъл зле. Властите не успяха да овладеят ситуацията, имаше голямо закръгляне. Това води до загуба на покупателна способност, допълни Вулджев.

Дали с приемането на еврото минаваме на по-високо равнище или скачаме в блато, запита той, като посочи, че има страни, които живеят по-зле след приемането на единната европейска валута. Големия проблем е, че към еврозоната се присъединяват държави, имащи разнородни стопански модели, допълни икономиста.

Още по темата
Според Георги Вулджев Валутният борд функционира много добре, без да има съществени проблеми. Той налага дисциплина на управляващите, това е основния му плюс. По отношение на подписката за референдум на Възраждане, икономистът заяви, че той трябва да се проведе, с оглед на факта че по друг начин няма да има дебат с факти, по същество по темата.

В защита на еврото се изказа банкерът Левон Хампарцумян. По думите му е щяло да е много хубаво, ако България бе станала част от еврозоната още преди 15 години. Той се противопостави категорично на идеята с референдум с аргумента, че 1.5 милиона души в страната са функционално неграмотни и не могат да вземат такова важно решение.

Според него икономиките не са зависими от валутната система. Има рискове, ще има трудности най-вероятно. Приемането на еврото обаче не влияе на покачването на цените и инфлацията, поясни той. Хампарцумян изтъкна, че еврото ще позволи на икономически активните да имат евтини кредити и да движат икономиката. "Мунчовците", които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите, каза още той.

Банкерът заяви, че Валутният борд не е ограничение за политиците и не ги спира да харчат и да печатат пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase