Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков сравни третия си мандат в изпълнителната власт (като министър в двата служебни кабинета на Стефан Янев и един в кабинета на Гълъб Донев) с многостранно минно поле, в което се чувало повече звукът от мините, отколкото това, което е извършено в културата. Третият мандат таи в себе си огромно напрежение и не бил като първите два. Всичко извършено в културата остава в сянка, посочи той на пресконференция пред журналисти, предаде БГНЕС.

Той добави, че Министерство на културата е успяло да спаси паметници на културата и бюджетът на ресорното ведомство е бил разходван целесъобразно. Над 1 700 творци получили творчески стипендии, 38 млн. лв. отишли във Фонд "Култура" до последната стотинка. Направено било много за Националния филмов център, изброи проф. Велислав Минеков.

Още по темата
Има още много работа за музеите, галериите и музейното дело. Все още заплащането в музеите не е достойно и се губят специалисти, отчете Минеков. Той посочи, че близо 60 души са напуснали този пост от началото на годината и са отишли в сферата на образованието, където заплащането е далеч по-приятно. В следващите месеци ще имаме огромни трудности и ще търсим съдействието на Министерство на финансите, изтъкна министърът на културата.

Той посочи, че е имало редица културни събития, които са останали незабелязани от обществеността - представянето на Софийската филхармония в Берлин.

Проф. Минеков подчерта, че екипът на Министерство на културата е достигнало до крайния формат на законопроекта за изменението и допълнението на Закона за културното наследство. Ако този закон единодушно бъде приет в парламента, ще се прекъснат престъпленията по отношение на културното наследство - няма да има събаряния, трактори, багери и изгорели покриви, увери министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase