По-бедни ли ставаме и колко е притеснително това, че посягаме към спестяванията си?

От Българската народна банка алармираха, че е възможно домакинствата да започнат да теглят депозитите си.

"За никого не е приятно и не е нормално, все пак това са спестявания, които са с определени цели или на съхранение. Това е процес, който тече вече повече от година. Продължаваме да сме в абсолютна безтегловност и не е ясно какво ще се е случва в България следващите месеци и съвсем рефлектира върху доходите, харченията и спестяванията на хората", заяви икономистът Пламен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в момента населението изпитва трудности да си обслужва кредитите и ежедневието като прибягва към спестяванията, ако има такива.

"Финансовите пазари, капиталовите пазари показват стабилизация, прогнозируемост занапред. Има ясни процеси за възстановяване на икономиките. Когато и Китай отново влезе на икономическата и на капиталовата карта на света, нещата в глобален аспект започват да придобиват по-нормален вид, сякаш излизаме от тези нестабилности, пандемии и непредвидимост", посочи Иванов.

Още по темата
Гостът подчерта, че за съжаление, в България стабилизирането ще дойде малко по-бавно, защото, ако глобалните процесите ги виждаме след 6 месеца до 1 година, сега заради политическата криза ще ги видим след около 2 години. А инфлацията дори и в България вече е овладяна на ниво растеж, въпреки че личното оцеляване все още е нестабилно.

"Вдигането на лихвите е нормален процес, който вече се наблюдава от половин година и в Щатите, и в Европа, съответно в България поради политическата нестабилност ние действаме по-късно. В България също вдигнаха лихвите с 3-4 месеца по-късно от ЕЦБ и нивото за вдигане е малко, така че да не се усети директен ефект върху контрола на инфлацията и на инфлационните процеси, защото инфлацията само с вдигане на лихвите няма да я преборим", каза Иванов.

Според него инфлацията в България се използва повече за политическо говорене, отколкото за проследяване на случващото се, а на пазара има огромна спекула, която не може да се контролира поради неефективна администрация. Иванов добави, че потребителят изпитва трудност да си обслужва ежедневните покупки, да планира почивки, камо ли да планира някаква инвестиция и допълнителна доходност.

"По-голямата стъпка е направена, че инфлационните процеси вече спряха да подскачат драстично, за да могат да тръгнат цените, ако не да падат, то поне доходите ни да растат до такава степен, че да можем да се справим на ежедневна или месечна база", изтъкна Иванов.

Притесненията на икономиста са свързани с въвеждането на еврото и закръглянето на цените, защото хората ще обвинят въвеждането на еврото с търговска спекула. "Виждайки, че от юни-юли трябва да започнем да показваме двойните цени, ако искаме 2024 г. да въведем еврото, ние не сме готови за този етап. Потребителят изобщо не е готов за този етап. Той ще тръгне да сравнява доходите, цените. Ще настъпи страх, което ще бъде за сметка на приемането на еврото", категоричен е Иванов.

"Трябва да има ясна институция, която да отговаря за това как ще се закръгля, кой носи отговорност. В противен случай става спекулативното говорене на база страховете на хората", подчерта Иванов.

Той обясни, че от различни институции още преди година е изготвена ясна програма как да се случи целият процес за преминаване към евро, но политическата ситуация в България не позволява плавен преход.

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 1 месец

Ние нямаме вождове всички са схемаджии И на групички и всеки гледа да заграби повече народно имане

41

ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ

преди 1 месец

Чета внимателно за еврото и много добре знам че искам да сме европейска България А не блатната копейковска юмручна черепна държавица от 3 год затънала жестоко и едни атакисти новите стари воленовци излизат и лъжат лъжат хорицата тук заблудени страх насажда т тези същите но техните джобове банкови сметки са пълни с Евро с франкове с долари ЗА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАМЯТ

40

Анонимен

преди 1 месец

Не спестявайте а си купете калашници. Скоро може и да ви изтрябват. Войната всеки ден се приближава с космическа скорост. Та парите ще са ви само в тежест, когато ви нагазят хаярсъзи. А калашника може и да ви помогне за разлика от парите.Имаше един американски филм"Отнесени от вихъра"(има и книга) Та в този филм ясно се вижда че парите не помагат а само оръжието може да те избави от наглеци.