Снимка: БГНЕС

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ каза пред Нова Нюз, че няма да се приемат на второ четене законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Той е на мнение, че няма политическа воля.

Борислав Цеков, експерт по конституционно право, каза, че не може да има общо решение и съгласие за промените. Закони, които засягат съдебната власт изискват спокоен парламентарен ритъм, посочи той.

Още по темата
Тежките лагери, които са се създали по тези въпроси натягат допълнително обстановката, смята Цеков.

Величков каза: „Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата да образуват досъдебни производства, което е фактически отказ от правосъдие и няма нищо общо с противоконституционност, се съдържа в два от законопроектите и този въпрос няма да бъде решен.“

Тези разпокъсани партии, които нямат мнозинство са отражение на разпокъсаността в обществото, каза Цеков.

Цеков каза, че и двете допитвания до обществото за приемане на еврото и президентска република са недопустими от конституционна гледна точка. Институциите, които трябва да вземат решение за въвеждане на еврото, критериите въз основа, на които се взема решението са очертани в договора за присъединяване към ЕС, обясни той.

Величков добави, че в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт в държавата.

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 1 месец

Малии, голям страх от този референдум за еврото. Може да им се объркат леко плановете на османлиите от Брюксел

71

Радослав

преди 1 месец

До 74: данъци да плащаш с пари получени от чужди данъци не е да си данъкоплатец! Това, че му взимат ДДС като купува хляб с купони и социална хранилка не го прави данъкоплатец! Данъкоплатец е този който чрез труд или знания генерира пари и плаща данък върху тези пари! Това, че си изместил 20 стотинки от левия в десния си джоб не ти прави парите 1.2 лева! Няма какво да защитаваш римляните! Знаем, че само те ще се вържат на рубладжии и ще се продадат за да гласуват каквото им кажете!

70

Долните данъчни там

преди 1 месец

*** може да не плаща преки данъци, ама плаца косвени, щом работи с пари винаги има дране, на всичко са намерили колая, щом е за скубане.