Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не знам дали си даваме сметка, но на предстоящите избори ще имаме три вида бюлетини - хартиената бюлетина, отпечатана от БНБ, електронната бюлетина на екрана, която е идентична с хартиената, и отпечатаната машинна бюлетина, която ще изглежда по съвършено различен начин. Всички в ЦИК са изправени на нокти заради изключително затрудненото положение, в което са поставени - и по отношение на осигуряването на машини, и по отношение на обучението на хора в секционните комисии".  
Това заяви пред БНР д-р Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата

По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще създаде затруднения на около 70 хиляди членове на изборната администрация и подчерта, че те трябва да са добре обучени.

"В България политиците, които променят изборното законодателство, неглижират едно основно правило - да съблюдават изискванията за устойчивост на законодателството, което е елемент от принципа на правовата държава, и да съобразяват препоръките, които международни организации са създали по отношение на организацията и провеждането на изборния процес", коментира тя.  

Нушева припомни проявеното нежелание от депутатите, когато обсъждаха промените в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

"Видеонаблюдението трябва да се реализира в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица съмнения относно смисъла и ефективността на подобна практика. ... Не повишава доверието в изборния процес, за съжаление. Взаимният контрол между членовете на секционните комисии и външният контрол от страна на наблюдателите и застъпниците на партиите - това са онези утвърдени елементи на контрол, който се осъществява в рамките на изборния процес. Когато говорим за използване на електронни технологии, адекватният инструмент за външен контрол е проверката на изправността на софтуера. Дали той отчита коректно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки", коментира Ваня Нушева.

Според нея големият проблем в изборния процес е, че политическите партии опитват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха създали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра избирателна подкрепа.

"Купуването на гласове и контролираният вот не могат изцяло да бъдат решени през технологията на гласуване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически подход на законодателя по отношение на изборния процес", смята тя.

Точността на избирателните списъци е в основата на изборния процес, изтъкна Ваня Нушева.

"Ние нямаме избирателен регистър, създаден за целите само на избирателния процес", отсече тя.

В предаването "Неделя 150" Ваня Нушева коментира очакваната промяна в мандатите, съобразно данните от последното национално преброяване.

"Промяната в броя на мандатите е наложителна, за да гарантира справедливост и равнопоставеност. Еднакъв брой избиратели трябва да избират един депутат", обясни тя.

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 месец

Небойте се другари! Каквото и да се случи, пак ние от БКП заедно с верните ни другари от ДС ще управляваме. Вие ще изберете само имената и лицата които искате да виждате по телевизията. Няма да дадем власта така лесно. От 1944г. та чак досега сме натрупали голям опит с "провеждане на избори". И сега щебъде същото! Няма да се дадем - Пак ние ще управляваме.

76

Анонимен

преди 1 месец

в цвик си напълниха джобовете от биулетини и пари

75

Анонимен

преди 1 месец

а досега ко беше лесно- нагласят машините и готово