Снимка: БГНЕС

"Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска република", заяви лидерът на БВ Стефан Янев пред Нова телевизия.

Той потвърди, че ако има такъв референдум сега, той ще гласува против.

През седмицата инициативен комитет на ИТН внесе уведомление в парламента за старт на подписка за Велико народно събрание. Инициаторите му ще искат да се проведе национален референдум за промяна на формата на управление в страната - от парламентарна в президентска република.

„Решаването на този въпрос минава през конституционен дебат, Велико народно събрание, промяна на устройството на държавата. Не е сега моментът за такъв дебат. Ние сме в перманентна политическа криза – пет поредни избора. Има нужда да търсим решения как да оздравим българската демокрация, как да оздравим парламентарната република”, заяви Янев.

Още по темата
„Демокрацията се лекува с повече демокрация. Не мисля, че разговорите, посоката на мислене и търсене на варианти за налагане на президентска или полупрезидентска република в този момент е работещо”, каза Янев.

Оценката за работата на парламента ще я дадат българските граждани на изборите, смята още Янев.

„Има хора, които казват, че този парламент се е справил добре със законодателната програма, че бяха приети достатъчно като брой законопроекти, друг е въпросът дали качеството им е добро, ако бързината е била голяма. От друга страна парламентът не се справи с основната си задача – да бъде платформата за диалог, за взаимодействие между политическите партии, които да загърбят егото си и да седнат на масата за преговори, със съзнанието, че трябва мнозинство, което да подкрепи правителство”, коментира Янев.

„Не виждам някой, който да не носи отговорност, за този провален диалог. Ние като коалиция, която за първи път влиза в парламента, с малка група, положихме всички усилия да създадем атмосфера за диалог, но до степен, в която ни казваха, че нямаме физиономия и нямаме какво да кажем”, продължи Янев.

Янев смята, че служебното правителство по дадени теми се е справило, по други – не. Поне 3-4 министри би сменил.

"Български възход" ще се явят самостоятелно на избори.

Коментари Напиши коментар

24

Анализатор

преди 1 месец

Тоя пък кой го пита за нещо-по добре да го питат дали ще види Патламента Някога през кривият накарон.

23

Анонимен

преди 1 месец

До Джордж Оруел - Каква демокрация видя, бе Орльо?

22

Анонимен

преди 1 месец

Не би, защото ако Радев се засили за премиер, има огромни шансове, да обере 30-40% от вота. Президнестка република ще изисква пренапсиване на толкова много зкаони и неща и ще е юридически кошмар.