Снимка: БГНЕС

Все по-трудно става организирането на избори в чужбина. Това мнение изрази служебният министър на външните работи Николай Милков по време отчета за свършеното от ведомството в рамките на служебното правителство.

Според него последните промени в Изборния кодекс допълнително ще усложнят процеса по организация на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Министърът отбеляза, че първи приоритет за всяко служебно правителство са изборите. Те бяха организирани и проведени успешно, заяви Милков за предишните избори и добави, че на тях са гласували повече от 178 000 български граждани зад граница.

Външният министър посочи, че България никога досега не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген.

"Очевидно, че в този период не успяха да бъдат създадени всички предпоставки за пълноправното ни членство, въпреки всички положени усилия. България обаче никога не е имала по-силна подкрепа за присъединяване към Шенген", посочи родния дипломат №1.

Министър Милков припомни, че Нидерландия и Австрия имаха претенции за членството на България в Шенген. Швеция беше колебаещ се партньор в началото, но впоследствие Швеция заяви подкрепата си, която е ключово важна, тъй като тя сега председателства Европейския съюз, каза още той, цитиран от БТА.

Беше потвърдена подкрепата от водещи европейски държави – Германия, Франция, Италия, Испания, като тя не е пасивна, а активна, което означава лобиране пред останалите, работа с Европейската комисия, убеждаване и сериозни усилия в полза на това българското членство да се случи.

Към днешна дата австрийската позиция е продиктувана главно от тяхната оценка за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите им са към Европейската комисия. България и Румъния стават заложници на едни такива процеси, които протичат в Шенген, добави Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase