Снимка: БГНЕС

“Спомняте си едни хора, говoреха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената горивото, която трябва да падне с един лев.

Още по темата
И между 1-во и 2-ро четене се появи  златната формула - една формула, в която се появи коефициент 50% - със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях”. Коментарът направи пред Нова Венко Сабрутев от Продължаваме промяната.

Той обясни, че има разлика в цените на сорта Брент и суровия руски петрол, който се използва от “Лукойл”. Именно с него се прави свръхпечалба, твърди той. “Законопроектът, който вкара г-н Добрев, беше уж да намали цената с 1 лв., а всъщност между 1-во и 2-ро четене в 10 часа вечерта на предишния ден в доклада на законопроекта се появи една формула, която казва, че 50% от разликата между двата сорта суров петрол ще влезе в държавата като компенсация, а останалите - ние ги гарантираме на “Лукойл”. Това се нарича лобизъм”, заяви депутатът.

Той коментира още липсата на кворум в четвъртък заради, която депутатите не успяха да гласуват въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Това, което се случи снощи, беше техническа хватка от страна на председателя на парламента. Той поиска проверка на кворума след един безумно дълг дебат и четене на доклад, който не представлява особен интерес в този момент за народните представители. И когато поискаш проверка на кворума, и за това нещо има точно 1 минута - се случи това”, обясни Сабрутев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase