Снимка: БГНЕС

Много законопроекти от последните парламенти показват много груби отклонения от правописните и пунктуационните норми на българския книжовен език. Това каза в студиото на БНТ езиковедът и преподавател в Софийския университет доц. Владислав Миланов.

Още по темата
Не е редно в официални представителни текстове да се откриват такива грешки, казва доц. Миланов.

"Правописът и правоговорът е белег на общата култура, когато говорим за Народното събрание и не може това, което се качва на официалната страница на парламента, да използваме като източник на редактиране в часовете по езикова култура в Софийския университет", категоричен е той.

Той нарече грешките - "грешки, допускани от идеално слаб ученик".

Откриват се повече от 10 повторения на една и съща дума в рамките на една страница, членуване след предлог с пълен член, което се усвоява в началните етапи на образованието. Има грешки при слято, полуслято и разделно писане, неумение да се разграничава "и" от "й", сгрешена пунктуация - затваряща запетая и запетаята при обособените части.

Коментари Напиши коментар

16

аноним

преди 2 месеца

До Анонимен Ами то се предполага, че трябва да са държали такъв изпит за грамотност в 12 клас, когато са броили до 12...

15

баба мара

преди 2 месеца

какво очаквате цър-ву-ли станали депутати и капиталисти ами ще си направятзаконите както искат те затова са там да не блеят като нас пред компата

14

Анонимен

преди 2 месеца

За всички депутати да се въведе изпит за обща култура, която да отразява знанията им по български език и литература, по българска история, както и общ преглед за познанията им върху върховния закон на България.