Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

От "Има такъв народ" дадоха пресконференция на която разясниха подробности около референдума за президентска република. Според проучване, цитирано от партията, 87% от хората в България не вярват в Народното събрание, 2/3 не вярват в Министерски съвет и прокуратурата. Противоположно на това - висок кредит на доверие има към президента. 63% от хоарата у нас са доволни от работата му, а 45% искат разшипряване на президентските правомощия.

53% от българския народ подкрепя референдума, според изнесените данни.

Лидерът на ИТН разказа, че бивш посланик на САЩ му е подарил полет с F-16, когато няколко самолета от САЩ били пристигнали в България. Тогава се появил Радев, който тогава бил шеф на ВВС, а всички американски пилоти се изпънали с голямо уважение към него. Американците му казали, че той можел да прави неща, които другите пилоти не успявали.

"Така се запознах с президента Радев", заяви Трифонов. "Не съм се виждал с него. Откакто той е президент, съм се виждал веднъж с него. Не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която имаме ние. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избор. Президентската република според мен е най-вишата форма на това да има мажоритарен избор. Радев няма нищо общо с тази история, това ви го гарантирам", категоричен бе лидерът на ИТН.

"За да се проведе референдум и да се инициира, има известни предварителни действия и процедури, които трябва да се предприемат. Аз какво да направя, че този парламент не успя да състави правителство", отговори Слави на въпрос дали действията на ИТН не са предизборна кампания.

"Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори. По принцип това с коалицията хич не ми харесва. Няма да има такава кализия. Тя е невъзможна", обясни Трифонов. 

"Тъй като много години се представям по теливизията и е ясно как си изкарвам парите, от друга страна съм обект на жълт интерес вече толкова много години. Бях взел неправилното решение да не подавам декларация, което имаше своите последствия. Правени са ми проверки и в момента продължава да ми се прави проверка за това, което притежавам" , обясни Слави за декларацията пред КПКОМПИ и допълни, че когато е решил да даде пресконференция, така или иначе ще получи въпроси за декларацията.

Попитан за скандала с Радостин Василев, лидерът на ИТН, зяви: "Нямам запис от дома на Радостин Василев. Тогава тези хора бяха част от ИТН, но те, като хора, които имат други идеи или намерения, са предприели друг път в живота."

"Аз имам огромен опит и рядко ми е увисвала мандибулата. Това е единят от случаите - когато Кирил Петков по телевизията съобщи, че съм му се обадил и съм го попитал: "Къде е моят милиард". Това е абсолютна лъжа. Защо лъже така човек, който е бил министър-председател, не знам. Само мога да кажа, че когато беше министър-председател, той също лъжеше", обясни лидерът на ИТН.

"Аз съдя Кирил Петков. На 21 април е първото дело. Съдя го за това, че той обявява глупости и лъжи, че съм
 мафиот, за "Капитан Андреево", обяви Трифонов и добави, че не знае него кой го съди.

"Човек, който е стрешил, е достойно да каже: "Аз сгреших". Аз смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързана с неуделтворени очаквания на хората към нас", заяви той и обясни, че една от причината е факта, че "Има такъв народ" не са успели да съставят правителство. "Хората явно са разочаровани."

"Ако влезем в следващ парламент, ще направим всичко възможно това да е един работещ парламент", каза Слави.

Новите играчи от ПП заеха тази позиция "АнтиГЕРБ" и станаха по-интересни за гласуване от страна на всеки, който гласува АнтиГЕРБ. Това е една от причините да има такъв сериозен отлив от резултатите на ИТН от преди година и половина. Има голям процент хора, които очакват да дойдат нови хора, които да направят нещо различно, добави Трифонов.

Искам да проведа този референдум за държавното управление, за да може всеки да каже как иска да изглежда политическото управление на страната, след като парламентът изглежда смешен все по-често.

ИТН има за цел да влезе в следващия парламент с достоен резултат, за да има работещо народно събрание, добави лидерът на ИТН.

По темата "Македония": Това беше една от основните причини, заради които Петков вече не е премиер. ПП, ГЕРБ, ДПС, както и БСП и ДБ с неучастието си, свалиха ветото над Македония. Ние бяхме против свалянето на ветото над РСМ, защото единственият начин за принуждаване на северномакедонците, бе като не им махаме ветото. Петков си имаше свой външен министър, собствена политика, и те се на се консултирали с нас. Петков тогава не прие френското предложение, той се скри зад решението на НС по темата, коментира лидерът на партията. Ветото над РСМ трябва да бъде върнато, - до смъртни случаи ли трябва да се стигне, попита още Трифонов.

От партията на Трифонов категорично отказаха да назоват имената на юристите, които я съветват за провеждането на референдума.

На въпрос защо "Има такъв народ" взима пълната си субсидия, Трифонов коментира: "Аз съм много щастлив, че вие не ми зададохте въпроса как така върнах 4 милиона лева на държавния бюджет. Има ли някой, който го е правил?

Все пак ИТН не смятали, че субсидията трябва да остане осем лева, а държат на желанието си да падне на един лев.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар