Снимка: БГНЕС

Моето завръщане в Скопие ще бъде преценено от съответните институции в България. Това заяви посланикът на България в РС Македония Н.Пр. Ангел Ангелов пред БНТ.

Той направи този коментар по повод на вчерашната новина, че нашият посланик в РСМ няма да се завръща в страната, докато в нашата югозападна съседка не настъпи истинска промяна. Посланикът ни беше извикан за консултации в МВнР след тежкия побой над македонския българин Християн Пендиков, секретар на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III".

Посланик Ангелов заяви, че е нарушен диалогът между двете страни. "Ако ние казваме и обръщаме внимание, че има проблем, а от другата страна казват, че "няма проблем, нашата държава е идеална", то ние няма как да се разберем", каза той и добави, че някаква деескалация трябва да се постигне, и тя трябва да адресира страховете и проблемите на българите в РСМ.

"За 30 години нашите отношения с РСМ са синусоида - и в момента вървим надолу, но трябва да качваме нагоре по пътя - двете държави сами трябва да възстановим доверието помежду си. Защото то е изгубено, и трябва да се възстанови", допълни посланик Ангелов.

Той подчерта, че каналите за комуникация не са затворени, напротив - те са отворени, както на равнище посланици, така и на равнище министри, така и на премиери, така и на президенти.

"Трябва да се адресират проблемите, и например - ако видим едно бързо производство и осъдени, - тъй като основният проблем е че и при двете нападения в клуба в Охрид не бяха задържани извършителите и осъдени после, - искаме да се покаже, че тези действия не са ненаказуеми, а напротив - наказуеми са", каза още българският дипломат.

Посланик Ангелов заяви, че нормалните хора в РСМ не коментират трагедията с Пендиков, защото се страхуват да не пострадат. Той изрази съжаление, че негативното говорене е взело връх и всички добри неща, които България е направила са „потънали“.

"Всичките добри неща потънаха, изместени от радикално говорене. Направихме така, че РСМ да е с реална диверсификация на газовите доставки. Благодарение на нас „Газпром“ вече не е монополист там. Открихме нова сграда на Културно-информационния център, за да бъде културата мост. Имаше 7 театрални постановки. Направихме голям бизнес форум, за да отбележим, че стокообменът е на 1 млрд. евро. Всички тези елементи бяха потиснати от това радикално говорене", заяви посланик Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase