Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесени от „Възраждане“.

Те предвиждат възможност за разследване и отстраняване на главния прокурор, както и извеждане на Националната служба от прокуратурата и обособяването й като отделна власт.

Дали поправките ще станат факт е трудно да се прогнозира, защото последното заседание на 48-ото Народно събрание ще се състои на 2 февруари, а тепърва трябва да се правят предложения между първо и второ четене на промените, както и правната комисия да обсъди проекта и той да влезе за разглеждане в пленарна зала.

Въпреки това дебатът на първо четене на закона беше ожесточен.

Според лидера на ДБ Христо Иванов става въпрос за ценности и стандарти и те предвиждат независимост на съда. Радомир Чалоков от ГЕРБ посочи, че през годините субективни проблеми са били решавани със структури реформи и това е довело до сегашното състояние на съдебната власт.

Бойко Рашков от ПП коментира, че идеята следствието да не е подчинено на прокуратурата е от преди 30 години.

"Още тогава се настояваше, че следствието не трябва да бъде вливано и подчинявано на когото и да било. Увлечени в демократични промени след 90-те години, допуснахме съществени грешки с целта да бъдат разрушени всички структури от миналото, за да станат промените по-бързо. В проекта на „Възраждане“ се поставя съществен въпрос и това е подкрепено от гилдията, така че да се осигури на разследващите органи оптимална независимост както изисква Конституцията. Сливането на следствието в прокуратурата унищожава тази относителна самостоятелност, тя подчинява цялото разследване на един прокурор. Унищожи се инициативата на разследващите органи с това подчиняване на прокурорите, те изчакват пасивно указанията на прокурорите и няма никаква инициатива. Това неправилно политическо танго, което се изигра повече от 25 години доведе до това положение“, коментира той.

Според нето трябва да се възстанови независимостта на следователите и окръжните следствени служби да разследват самостоятелно.

„Нужно е да има две мнения - едното ще бъде на прокурора, което ще бъде водещо, но и на разследващите, защото те сега са дори с отнето право да възразят на указания, които смятат за неправилни. Вместо да разследват всички органи чакат един човек, който с единият крак е в разследването, с другия в съдебната зала“, каза Рашков.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че Конституцията е променяна 5 пъти , 4 от тях в частта за съдебната власт.

„Това ставаше по един начин от един кръг, който получи своята сила и легитимност от това, че приватизира евроатлантическата идея, ние също сме виновни заради това, че мълчахме, но това беше стратегическия избор на България. Ние сме будували по цели нощи, за да влезем ЕС и НАТО, но хора които стояха отстрани, приватизираха идеята. Този напън в момента е същият, никой не говори за механизми за разследване на главния прокурор, има само един механизъм за този кръг и техните проксита и това е съдия да го разследва, не следовател, това е така, защото чрез Съюза на съдиите те успяха да овладеят голяма част от системата, а може да е прокурор, който да е независим от главния прокурор, може и да е следовател, ако следствието излезе от прокуратурата“, каза той.

Христо Иванов му отговори: „Може ние да кажем, че вие държите тази част и ние искаме да я освободим, само че този разговор не води до никъде, това е част от театъра на сенките“.

„По време на предприсъединителния период вие не сте спали, писали сте закони, само че те се оказаха недостатъчно убедителна за ЕК, защото ние сме под три мониторинга“, каза той.

Депутатите приеха и проекта за промени в закона, внесени от МС.

С тях се задължат двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи.

Въвежда се и законово задължение Инспекторатът към ВСС да организира и провежда антикорупционни обучения и обучения за укрепване на почтеността и за конфликт на интереси, както и и да преме образец за отчитане на приключването на делата в срок.

Предложените от кабинета промени са част от пакета промени в законодателството, свързани с парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase