Снимка: БГНЕС

Проблемът с управлението идва от това, че опитите за някакво обединение около приоритети се взривяват от тънките бакалски сметки на партиите. Партиите се боят да влязат в различни комбинации, които наистина са токсични. Това заяви председателят на стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов пред bTV.

По думите му президентът бил длъжен да даде шанс на партиите да съставят правителство, като те не се справили. Румен Радев няма проблеми с българските социалисти, а има влошени отношения с една част от ръководството на БСП и нейният председател, посочи Маринов.

Според него държавният глава няма как да премълчава неща, които са откровени неистини, изречени именно от лидера на БСП - Корнелия Нинова. Най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите. Нека да съберат конституционно мнозинство, да променят Конституцията, но преди това да съставят правителство и да управляват. Имаме само приказки, а не способност за действия, коментира проф. Маринов.

Още по темата
Той добави, че ще се премине към президентска или полупрезидентска република, което не отменя задължението на партиите. "Гълъб Донев си върши работата, уравновесен и спокоен човек. Той успя да превърне правителството в един сплотен екип", оцени проф. Александър Маринов работата на служебния кабинет.

Той смята, че няма да има драматични промени в състава на служебния кабинет на Гълъб Донев-2. Ако целта на един служебен кабинет е да блесне за политиката, не е колегиално нито към президента, нито към гражданите, каза още проф. Маринов.

Шенген, Еврозоната и присъединяването на България в ОИСР остават ключови приоритети на служебния кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase