Снимка: БГНЕС

Възможността да се стигне до физическа ликвидация на България в Северна Македония е все по-реална и стряскаща. Какво чака българската държава. Това попита лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна по повод нападението над секретаря на българския клуб в Охрид.

Той разказа, че след побоя сънародникът ни е отишъл в полицията, но е бил отпратен към болницата, без да приемат сигнала му.

Всимки европейски институции продължават да си затварят очите срещу антибългарската кампания в Северна Македония. А такава Македония няма място в ЕС, категоричен бе Костадинов.

До него и съпартийците му непрекъснато достигала информация за заплашвани българи. Последният пример бил след поклонението пред Мара Бонева, след което всички присъствали там българи били получили заплахи от местни мутри.

България трябва да повдигне въпроса още на заседанието на Съвета на външните министри на 23 януари пред Жозеп Борел, настоя Костадинов.

По-рано лидерът на "Възражадане" съобщи във Facebook, че освен счупена челюст, секретарят на културния клуб има и черепно-мозъчна травма.

"Снощи зам.-председателят на българския клуб в Охрид, Християн Пендиков, е бил зверски пребит от трима нападатели. В момента е в болница със счупена челюст, избити зъби и черепно-мозъчна травма. Още днес ще искаме изслушване на министъра на външните работи в парламента, привикване на македонската посланичка и незабавно запознаване на всички европейски институции с терористичния акт. Не можем да стоим и просто да чакаме момента, в който ще прочетем и новината за убит българин в Македония", написа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase