Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът окончателно прие промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които улесни достъпа до пазара на труда у нас за висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената "Синя карта".

"Сините карти“ се издават на граждани от трети страни, за да дойдат да работят в България. Най-често те се използват за наемане на високвалифицирани специалисти в сферата на IT индустрията. Процедурата по издаване на документа обаче е твърде бавна и тежко бюрократична – представители от бранша споделят, че в момента тя отнема около 6 месеца и освен това има някои ненужно сложни изисквания.
 
С поправките кандидатите вече ще получат по-лесно нужните документи.

Възражения срещу поправките имаше от страна на „Възраждане“. Депутати от партията изразиха опасения от нахлуване на вълната от работна ръка, която ще залее България.

Според Петър Петров нито един висококвалифициран човек не би се съгласил да подпише договор само за 6 месеца, каквато възможност дават измененията в закона.

"Освен това чужденците ще могат да пътуват в страните от Шенген свободно, а ние българите не. Тези промени създават и заплахи за националната ни сигурност", каза той.

"Ще се отвари една врата в полето и ще даде възможност за великото преселение на народите от Изток на Запад и България ще е само една изходна точка. Ще се позволи изхвърлянето на българите от пазара на труда, ще бъдат изместени от нискоквалифицирана работна ръка и ще търсят препитанието си зад граница", коментира Петров.

Георги Гьоков от БСП също имаше критики към промените.

Според него те създават нови проблеми, а и освен това и в момента няма пречка в България да работят висококвалифицирани кадри, само че работодателите се притесняват от по-дългия срок за визите.

"Дискриминираме собствената си работна ръка за сметка на чуждата. Не е направена оценка на въздействието на пазара на труда и не случайно Министерството на социалната политика и ДАНС са с отрицателно становище“, каза социалистът.

Очаква се с промените от 3000 до 5000 души ще влязат на трудовия пазар по изчисления на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase