Снимка: БГНЕС

"Подчертава се ролята на България в значителната военна помощ в първите месеци от войната и до август 40% от необходимия дизел за бойните машини на украинската армия. България е задействала таен план, който осъществява през фирми посредници и трети страни. Тази информация в "Ди Велт" казва нещо, което част от обществото знаеше, а друга подозираше - българско оръжие стига до Украйна. Около 4 млрд. е стойността на износа на оръжия и боеприпаси от България, които достигат до Украйна", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

По думите му 3 отрасъла са в основата на икономическия ръст на страната ни - износът на електроенергия, оръжейното производство и горивата.

"Няколко дни по-рано Bloomberg цитира информация, че от България през Чехия част от тежкото въоръжение, което включва самолети Су-25, гаубици и системи за реактивен залпов огън също за изнесени в Украйна. Беше налице отричане от страна на българските държавни ведомства. Става дума за въоръжение, което е било снето от отчет и е закупено от частни фирми. Част от него е било изнесено и доставено през Чехия за Украйна", обясни Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него е имало таен план за участието на България във военната подкрепа на Украйна. И той е бил таен заради опасенията от политически сътресения, които да доведат до падане на правителството.

"В момента се обсъждат решения, свързани с доставката на нови въоръжения. Към този момент имаме съгласието на Германия, Франция и САЩ за предоставянето на танкове "Леопард". Очакваме на срещата в Рамщайн да се вземе решение за предоставяне на тежки бойни танкове. Очаква се към тези решения да се включат Великобритания, Испания, Дания, Полша. Ние можем да дадем всичко - танкове и ПВО системи. Въпросът беше да се проведат разговори за компенсиране на това, което ще предоставим. Не съм чул да се водят тези разговори, закъсняваме", каза още Ангел Найденов.

Решението, което взе Народното събрание, обвързва превъоръжаването и модернизацията на Българската армия с предоставяне на въоръжение на Украйна, изтъкна бившият министър на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase