Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да създадат Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, относно дейността на Nexo и "свързаните с нея компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България". Предложението за това дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от депутати от всички парламетарни групи, въпреки дългите спорове и нападки по време на дебата.

Политическият скандал с Nexo започна, когато се появи информация, че служители на компанията финансирали ДБ и са направили общо пет дарения на стойност по 20 000 лв.

Още по темата
"В последните няколко дни цялата общественост, не само в България, но и в други държави членки на европейски и евроатлантически съюзи, и партньорски служби се интересуват от темата България и една огромна по своите размери, не само според българските власти, но и американските и британски, измама - Nexo", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов от ПП коментира, че искането на ГЕРБ е пълен фарс и поредния политически цинизъм.

"Оставете институциите да си свършат работата, разследващите работят по случая. Тази комисия ще е само загуба на парламентарно време, не й е тук мястото", посочи той.

Според Йордан Цонев от ДПС обаче проблемът е политически.

"За втори път България гърми с голям финансов скандал. След Ружа Игнатова това е вторият. Имиджът на страната е политически въпрос, е геополитически въпрос, е морален въпрос и ако с това не се занимаваме политиците, аз не знам с какво друго трябва да се занимаваме", скочи той.

Десислава Атанасова обвини ПП, че няма отчет как харчи парите си от държавна субсидия, дарения и членски внос за разлика от ГЕРБ. Тя обвини още депутатите от ПП, че се опитвали да изместят темата към финансирането на политическите партии, но Асен Василев прочете проекта на решение, в което е посочено именно финансирането на партиите.

"Случаят Nexo е работа на прокуратурата, ДАНС, останалите разследващите органи. Дали са прани пари, парламентът няма как да го докаже, но така или иначе ние ще подкрепим създаването на тази комисия и ще видим в крайна сметка дали хора от Nexo не са имали роднинско-партьорска връзка с хора от ГЕРБ", коментира Василев.

В дебата се включи и председателят на НС Вежди Рашисов от ГЕРБ

"Водите спорове тука кой ми изцапа гащите. Чакайте малко, хора, гащите са си ваши. Това е като един вид „Аз си белех ябълката, човекът се спъна и падна върху чикийката и така 12 пъти“. Аз съм възрастен човек, нагледал съм се на олигарси, които искат да си купуват държавата, ще ги има сигурно и в бъдеще. Тук става въпрос какви са парите, това е хигиената на политиката и не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне, ако те се грешни пари, не трябва да се допускат от политиците, не бива. Нека се създаде комисията и да се види", призова той.

Според Александър Ненков от ГЕРБ оборотът на Nexo е 93 милиарда долара, което е огромен финансов ресурс и финансова мощ.

"Колко партии може да си купите, какво медийно влияние и спокойствие може да си купите, журналисти, политолози, социолози, контрагенти, свързани с организирането на протести. Ние трябва да покажем на света по какъв начин едни такива пари могат да велият на обществено- политическия живот в страната", посочи той.

Според Любен Дилов от ГЕРБ това е поредният голям удар върху общественото доверие.

Иво Атанасов от ПП пък обвини ГЕРБ, че защитавали руските интереси, защото по време на тяхното управление е изграден "Балкански поток", който уязви Украйна. Според него, ако не е бил изграден "Балкански поток" може би сега нямаше да има война в Украйна.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 2 месеца

До Смешно и жалко Принципно си прав за криптоборсите, но не си прав за Нексо. В САЩ 8 щата ги съдят за даване на кредити и банкова дейност(събирали са портфейли на клиенти като депозити с обещания за 30% лихва) без лиценз. Нексо са оперирали като банка незаконно. Към това се добавя и обвинение за пране на пари, като има и такива на руски олигарси след санкциите и Хамас. Прокуратурата ни в случая няма как да стане за смях, защото в случая американците водят разследванията, а нашите помагат.

56

Анонимен

преди 2 месеца

До И все пак Путин има общо, че и заради пари на негови хора въртени в Нексо след санкциите властите удариха Нексо. Освен измамата с "инвестициите" и кредитите са превъртали суми на свързан с Хамас и руснаци. Явно са вярвали, че заради анонимността на койните няма как да бъде проследен произхода на парите.

55

хихихи

преди 2 месеца

Всички сте се боядисали вече с... - И от пръдня боя става, като се има в предвид това, което на гащите остава.