Снимка: Bulgaria ON AIR

Стартира Световният икономически форум в Давос. Събитието ще продължи до 20 януари.

За пореден път България е представена слабо. В Давос в момента има 50 държавни глави, 56 министри на финансите, 19 гуверньори на Централни банки, 30 министри на търговията, 36 външни министри. Цялата подготовка за участието ни ми прилича на тази за изложението в ОАЕ, където се изложихме максимално. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му форумът в Давос попада под мотото "сътрудничество в един фрагментиран свят, защото случващото се в световен мащаб бележи края на глобализацията".

"Световната икономика се срива, държави започват да се затварят. Глобалният свят на свободна търговия вече го няма. При положение, че светът се променя по този начин, да не се допрем до случващото се в световен мащаб, е несериозно. Това показва цялостната външна политика на страната ни", отбеляза той, като допълни, че служебното правителство трябва да поеме отговорност за случилото се.

Според Керемедчиев заради "липса на политическо единомислие ще проспим Шенген, проспиваме и влизането в еврозоната".

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира и Плана за възстановяване и устойчивост, като припомни думите на председателя на ЕК, че документът "надскача и най-смелите очаквания".

"Сами си поставихме по-строги ограничения от изискваните. Когато различни структури скочиха, че това ще доведе до загуба на работни места, си казахме - нека се върнем да предоговорим. Изложихме се жестоко", категоричен бе той.

Бившият зам.-министър на МВнР смята, че докато не изпращаме правилните сигнали - наказания за трафик на хора, затягане на граничния контрол, нещата няма да се получат.

"Вече 17 години Нидерландия ни казва едно и също - в България няма върховенство на закона и борба с организираната престъпност. Как да очакваме да направим нещо до месец октомври, което не сме направили през последните 17 години", каза той по отношение на възможността да България да бъде приета в Шенген през тази година.

Керемедчиев е на мнение, че "слабите правителства водят до висока спекула, частични и недълготрайни решения, а също и до това България да има лош имидж сред своите чуждестранни партньори".

"С приемания тепърва бюджет ще се се стигне до по-висок бюджетен дефицит от 3%, което означава, че няма да можем да се класираме за еврозоната. Политическата ни класа убива бъдещето на българската икономика и външна политика. Нашата национална сигурност е застрашена поради оголването ни като стабилен член на НАТО, обобщи той.

Бившият зам.-министър заключи, че "тази година ще бъде на икономически и политически застой".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase