Снимка: БГНЕС

При референдум за еврото не става дума за нарушаване на договора за присъединяване на България към ЕС, а да се даде допълнителен аргумент за правителството при преговори. Законът допуска НС да редактира въпроса за референдума.

Още по темата
Юридическите неизвестности могат да се окажат повече от очакваното. Това каза за Нова Нюз доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

В началото инициативата беше да не приемаме изобщо еврото, но след като стана ясно, че е невъзможно, бе решено да се предложи отлагане. В рамките на два дни има регистрирани две инициативи - едната е с петима членове на инициативен комитет, който предлага три въпроса на референдум. Единият е свързан със замяна на лева с еврото.  Ако инициативите съвпадат с времето до изборите, ще бъдат свързани с предизборна кампания, заяви тя. И допълни, че ако и двата ИК съберат достатъчно подписи, то НС ще има избор - дали да зададе един и същи въпрос два пъти или да се опита да го компилира.

По думите ѝ в Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление има текст, който казва, че ако има редовни избори, референдумът да бъде с тях, ако са събрани подписи.

От своя страна Юлиана Николова, директор на портал "Европа" сподели, че по договор България и Румъния се присъединяват към еврозоната в условия на дерогация. "Такива държави не избират годината на присъединяването. ЕЦБ и ЕК преценява това. Така референдумът  противоречи на международния договор. Това е пропаганден ход за съчетаване на изборите", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase