Снимка: Bulgaria ON AIR

Вторият мандат на "Продължаваме промяната" остана нереализиран поради липса на подкрепа. Сега на ход е президентът, който трябва да връчи третия мандат на избрана от него политическа партия.

"Ясно е, че "Продължаваме промяната" няма да влязат в управление с ГЕРБ. По-скоро изглежда, че ще се отива на избори. Третият мандат може да се реализира, когато няма такава острота и превръщане в скандал на въпроса да има правителство. Става ясно, че никакви национални политики не могат да съберат хората в НС", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

Още по темата

Според нея нов кръг консултации между партиите и президента, за какъвто дадоха заявка от "Демократична България", не може да промени нищо.

"Продължаваме промяната" е ключ към това да не се направи правителство. България има достатъчно ресурси като държава. Няма логика партиите да не искат властта. Второ - идват местни избори. Нормално е властта да ти трябва и така да отидеш на местни избори", изтъкна доц. Буруджиева.

Тя е на мнение, че в "Продължаваме промяната" основата на действията не е политическото, а приятелското. Ключово важно е да не се случи правителство без тях. ГЕРБ върви към реабилитация. Те са хем диалогично отворени, хем имат ясни граници и остра разправия с "Продължаваме промяната". ДПС е готово да има правителство, но е готово и да отиде на избори, стана ясно от думите на доц. Буруджиева.

"Продължаваме промяната" не могат да си позволят дори да седнат до Борисов. Кирил Петков дълго канеше Борисов на дебат, но беше в символен порядък. Сега Борисов ги кани - те няма да отидат, защото тази снимка е по-силна от всички разправии, които имаха досега. Отиваме на избори по-рано, защото съчетаването им с местните избори би нарушило интересите на всяка партия", заяви политологът.

Социологът Елена Дариева посочи пред Bulgaria ON AIR, че противоречията се обостриха и все по-често преминават в персонални противопоставяния.

"ДБ от вчера се спряга като фаворит за получаване на мандата, като следваща възможност се посочва БСП и с по-малка вероятност - "Български възход". Дори ако ДБ вземе мандата, още в началото се появяват дразгите кой ще бъде поканен първи на среща. Ако БСП получи папката с мандата, ще трябва изключително силна воля да се достигне до редовен кабинет. БСП много не иска да отиде на избори, търпи електорална щета с всеки следващ вот", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase