Снимка: БГНЕС

България може да приеме еврото най-рано през януари 2026 година.

Още по темата
Това коментира пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Няма да успеем на 1 януари 2024 г. да сме в еврозоната. Има една значителна част от законите, които са необходими за еврозоната, които още не са минали през парламента. Сега служебното правителство е внесло тези закони, дано минат, но се съмнявам при тази политическа нестабилност. Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме повечето от формалните критерии за влизане - висока инфлация имаме, дефицитът ни е над 3% и цените на държавния дълг, ако се изчислят, предполагам и този коефициент няма да е достатъчен".

Той уточни, че ако страната ни не постигне целта през 2024 г., следващата възможна е 2026 г. заради Маастрихтските критерии, според които кандидатът за еврозоната трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

"При влизането на Италия в еврозоната преди години се покачиха рязко цените и коментарите са точно такива и за Хърватия, че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и еврото и левът са вързани, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната. В България аз не очаквам да има такъв процес, какъвто сега има в Хърватия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase