Снимка: БГНЕС

През следващите 10 г. няма да бъде задържан високопоставен кадър в МВР за покриване на трафик на мигранти, заяви експертът Николай Радулов в сутрешния блок на БНТ.

Според него това е много печеливш бизнес, на тези хора може да им се измъкват много средства.

"Може да се стига до задържане, само ако не са организирани - посочи той. - Примерно, ако някой е започнал без канал да превозва с бусче, не е част от организацията."

"Всичко започва в Турция, продължава тук, след това се извеждат през Сърбия за Западна Европа - отбеляза Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. - Това са интернационални схеми, главите на организацията са в Истанбул. Хората, които ръководят българските "високи" структури обикновено са чужденци - мароканците организират мароканци, сирийците - сирийци, полицейските служители, които помагат мигрантите да минат границата - са като консуматив."

Според Радулов досега всичко се потулвало заради чувството за безнаказаност. "Като няма убит ... - коментира Радулов недъзите в системата на МВР. - Но сега нещата се изостриха покрай мигрантите, няма как да се скрият тези тълпи, които се появяват в центъра на София, има хора, които ги конвоират, такива, които ги извеждат." 

"След политическа промяна, всичко се сменя - аргументира се той. - След 2020 г. логиката е, че утре не се знае какво ще стане, ако се съгласите да станете началник, ще ви отрежат главата. В развитите страни политиците не се намесват, а ние не знаем какво ще стане при следващото правителство. Фактът, че се харчи 91% от бюджета на МВР за заплати, е показателен. Работата на улицата наистина е много опасна и в момента има много незаети щатни бройки, преди имаше по 15-20 души, сега няма никой. Изведнъж се открива важна нужда в районното - да има аналитик по нещо и тези, които трябва да са на улицата, отиват да работят на бюро."

"От 2013 г. имаше тенденция на спад на престъпността, но от 2021 г. започна лек ръст, през 2022 г. той продължава, ръководствата гледат по политически причини да не отчитат всички престъпления", обясни ситуацията Безлов.

 "Хората нямат доверие в МВР и не сигнализират за битови престъпления, преди 5 г. имахме 110 хил., миналата година са 78 хил. наистина при пандемията хората си седяха вкъщи, имаше известно затишие, но сега тенденцията е този тип престъпления да расте", отбеляза Радулов.

"Малките населени места са рискови, но на първо място е София, защото рисковият контингент вече не е в селата - категоричен е Безлов. - Ако хората си мислят, че селата са рискови заради ромска махала, но вече не е така, като цяло селата не са онзи риск, който бяха преди 7-8 г."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase