Снимка: БГНЕС

Униформата и служебната карта не защитават никой, когато престъпва закона, отсече МВР шефът Иван Демерджиев в парламента.

Още по темата
Той беше повикан на изслушване по искане на БСП, след като на 4 януари служител на МВР беше арестуван на магистрала „Тракия“, след като управляваше бус, в който е превозвал 31 мигранти. Шофьорът е 23-годишен служител на Жандармерията към СДВР. При задържането не е оказал съпротива, но е обяснил, че превозва мигрантите за пари, тъй като имал кредити.

„Той е показал служебната си карта и е бил задържан от колегите си на момента за 24 часа“, обясни министърът днес.

„Всеки един служител на МВР знае, че всеки, който наруши закона, ще бъде задържан и изправян пред правосъдието и това е един пример и аз се гордея с него, защото ние сме единствената институция в България, която може да го направи и призовавам прокуратурата да постъпи по същия начин“, добави той.

По думите му в системата има 50 000 служители и той като министър не може да упражнява пряк контрол върху всеки един от тях.

„Това, че един полицай се е замесил в такава дейност, не е показателно, че цялата полиция е пробита“, отсече Демерджиев.

Пред депутатите той съобщи, че в началото на следващата седмица с прокуратурата се готви спецакция срещу мигрантите.

„Предали сме на турската страна данните, които имаме за трафиканти от тяхна страна и идеята е операцията да се проведе на територията на двете страни“, разясни той.

Служебният министър припомни, че кабинетът е внесъл промени в НК за борбата с нелегалната миграция и призова НС да ги приеме.
 
Демерджиев увери, че когато той е станал министър, участието на гранични полицаи в трафика на мигранти е било е много по-голямо в сравнение със сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase