Снимка: БГНЕС

Като цяло трябва да отбележим, че през 2022-а, ако дефицитът на начислена основа е около 2.9% от БВП, то трябва да бъде съобразено с няколко важни характеристики.

Още по темата
Първата е, че през 2022-а ние ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в Закона за държавния бюджет за 2023 г. Това обяви пред БНТ Любомир Каримански.

"Тези еднократни приходи не може да ги очакваме следващата година, т.е. това ще бъде намаление на възможността да се субсидират фирми, които имат нужда от енергийно подпомагане, за сметка на тези, които имат излишъци", каза той.

През 2022-а спекулациите и жонглирането от страна на политиците с дефицита трябва да бъде много премерено, предупреди той. И трябва да внимават, когато използват какъв и колко нисък е дефицитът. Той е нисък благодарение на еднократните разходи и на това, че всички средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост не са похарчени за 2022-а, подчерта Каримански.
 

Коментари Напиши коментар

11

Българин

преди 4 месеца

За да се направи черна магия си трябват яйце и свещи. Но пък, тях ги застигна инфлацията. Какво да се прави, който иска да прави магии, черни или бели, да си ги прави. Просто няма как да ме стигнат магиите и клетвите им. Да си таковат таковата.

10

Финансист

преди 4 месеца

Този и колегите му от ИТН ще дават субсидии на фирмите и бизнеса. Загрижили се те за субсидии. Като не са в НС, никой не ги пита. Но пък имат право да прогнозират за парите от субсидиите. Честито на финансистите от партиите. Специални поздрави за работещите на заплата в БНБ.

9

....

преди 4 месеца

Охо , хиената на дългуча го оредиха да ограбва народа ..