Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев не наложи вето на военната помощ за Украйна - как ще протече изпращането?

"Още преди седмица казах, че президентът Радев няма да посмее да наложи вето. Жалко е, че БСП и "Възраждане" по такъв циничен начин използват за предизборна кампания нещо, което засяга всички украинци и българи. Те са наясно, че няма как чисто конституционно да бъде придвижено и няма как да се върнем назад, след като веднъж сме избрали да вървим по правилния път", каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му изпращаме на Украйна това, от което тя има нужда.

"Със сигурност заради консервативния подход на министъра на отбраната - Димитър Стоянов, вероятно не изпращаме това, от което най-много има нужда Украйна - системите C-300 и други, артилерия с голям калибър, танкове, бронирани машини, самолети, хеликоптери. Когато това, което сме изпратили, пристигне и вече е в действие, може да бъде съобщено по някакъв начин, но не от българските власти, тъй като има закон. Не се притеснявам от това и когато става въпрос за военна помощ, по-добре да не се огласява, важното е тя да продължава", допълни Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ГЕРБ не са участвали в разговорите за кабинет, тъй като нямат намерение да са част от съвместното управление с "Продължаваме промяната".

"Има реални шансове, ако намеренията за това България да бъде управлявана от редовно правителство са искрени. Ако се осъзнава, че продължаващото почти 2 години ръчно управление на страната ни от служебни правителства, без много ефективно действащ парламент, водят до рискове, то тогава имаме висок шанс", подчерта бившият служебен министър на отбраната.

И бе категоричен, че е важно да има действащ парламент, както и активно общество.

"Пропуснахме 2 години, заемайки неразбираема позиция от нашите съюзници, по отношение на помощта за Украйна. Но това вече е поправено. Следващото разочарование на президента Радев ще е за "Грипен". България няма да го придобие, защото не е нужно, а и нямаме необходимите финансови средства", добави Шаламанов.

Той смята, че сигналите за влизането ни в Шенген са доста ясни: "Те произтичат от това, че ние вървим в пакет с Румъния. Урокът, който беше даден, е много ясен. Виждаме, че има и промени от наша страна - предоставянето на военна помощ за Украйна е една добра стъпка."

А за него по-голямото притеснение е влизането в еврозоната.

"Там критериите са много сериозно, а икономическата политика на правителството и парламента като че ли не адресира тези проблеми, а се занимават с неща, които не ускоряват процеса за влизане на България в еврозоната", каза още Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase