Снимка: БГНЕС

"Нидерландия бе с много висок скептицизъм към нашите интеграционни усилия и политики от самото начало. Още преди влизането ни в Европейския съюз холандски дипломати ме съветваха, че България трябва да направи по-голямо усилие на терена на Нидерландия, за да промени общественото мнение за себе си.

Още по темата
Общественото мнение там трайно е свързано с негативно отношение към България, поставящо под въпрос европейския статус на страната ни", каза философът и дипломат проф. Здравко Попов пред Bloomberg.

"Даваха съвети – поработете малко с нашите медии, поработете малко с нашите граждани, защото това ще има значение за бъдещите интеграционни усилия на България. Но ние не поработихме, а посолството ни в Хага е едно от най-малките, които имаме в Европа. В този смисъл и ние носим своеобразна отговорност за това, че макар още преди 20 години да разбрахме, че Нидерландия е специфична страна със специфично отношение към нас, не положихме достатъчно усилия в тази област", добави той.

"Холандците дадоха ясно да се разбере, че нямат нищо против Румъния и че ако Румъния може да се раздели от България, те биха подкрепили румънското членство в Шенген. Затова е важно да бъдем проактивни в тези точки на Европа, а и в глобалния свят, където сме уязвими и където има силно скептично отношение към нас", изтъкна проф. Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase