Снимка: архив, БГНЕС

"България ще влезе следващата година в Шенген, работейки с Нидерландия и Австрия.

Най-късната дата е октомври, ще направим всичко възможно този срок да се ускори.

И на този съвет ще повдигнем темата с президента на Румъния", заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Още по темата
По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България.

Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма, допълни Румен Радев.

Според президента влизането на България в Шенген означава по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни.

"Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава такава подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", добави държавният глава.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.

"България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", каза още Румен Радев, цитиран от БНТ.

Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за преговори за съставяне на кабинет, заяви още Румен Радев.

"Всеки опит за съставяне на кабинет трябва да бъде насърчаван. Първата политическа сила получи допълнително време за тези усилия. Редно е и втората политическа сила да има някакво допълнително време за преговори", посочи държавният глава.

"Дано това допълнително време да се използва освен за съставяне на кабинет и за приемането на някои важни закони, а не за предизборна агитация", каза още държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase