Снимка: БГНЕС

България е превела първата вноска за втората партида от осем изтребителя F-16, съобщава БНР.

Това е станало в определения от американската страна срок.

Вторият договор е на стойност малко над 2, 540 млрд. лева, без ДДС, като първата вноска от плащането е около 31 110 000 лв.

Припомняме, меналата седмица служебното правителство одобри парите, които бяха преведени към бюджета на Министерството на отбраната за тази година.

15 декември беше крайният срок, който американската страна е определила, за да е валидна офертата, която включва втори осем самолета F-16, както и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение, както и придобиването на многофункционална система за разпределение на информация.

Още по темата
На 21 септември служебният кабинет одобри закупуването на втора ескадрила изтребители F-16.

В началото на ноември и военната комисия одобри проекта за придобиването на втора ескадрила бойни самолети. Ден по-късно бюджетната комисия също каза "да" за новите F-16.

Вторият договор влиза в сила от датата на първото плащане. Според условията правителството на САЩ може да прекрати изцяло или частично договорите във всеки момент. Разногласия може да се уреждат само между двете правителства. Изрично е записано, че няма да се прибягва до трети страни или трибунал. САЩ ще имат денонощен достъп до системите за опознаване "свой-чужд" и други компоненти, съобщиха при представянето на част от параметрите по договора от военното ни ведомство.

Наскоро компанията "Локхийд Мартин" съобщи, че е започнала сглобяването на първия изтребител F-16 от осемте, платени накуп по договора от 2019 г.

При скорошна среща с представители на компанията президентът Румен Радев изрази надежда, че производителите ще спазят сроковете след започналото производство. Първите F-16 се очакват към 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase