Снимка: БГНЕС

60 души да те замерят с камъни, това е сериозна заплаха за живота. Ако българският полицай е стрелял, това е било напълно правомерно. Това коментира пред Нова тв бившият главен секретар на МВР Николай Радулов след репортажа на Sky News и отказа на Нидерландия и Австрия за приемането ни в Шенген.

Той и бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов коментираха репортажа, в който се казва, че български граничен полицай е прострелял 19-годишен сирийски бежанец.

Българските власти отричат да има данни за изстрели на браздата. Според МВР на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал.

Още по темата

"По данни от ведомството на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал. Нанесени са щети по служебния автомобил и охранителната кабинка."

"Оградата е строена навътре в Българската територия, тя не е границата между България и Турция. Този видеоклип, който гледахме, на него не видях полицаи", заяви и Йордан Божилов като припомни, че ролята на полицаите е да отблъснат мигрантския натиск на зелената граница.

Николай Радулов пък коментира, че след инцидента с убития български полицай край Елхово, служебният вътрешен министър е разписал позволение да се използва оръжие.

"Ако срещу теб има една агресивна тълпа, която се опитва да те убие – 60 души да те замерят с камъни, е сериозна заплаха за живота. Ако нашият полицай е стрелял, това е било напълно правомерно", каза Радулов. То обясни, че това са патрули от двама души, понякога има и куче.

"Преминаването през зелената граница е престъпление по Наказателния кодекс. Гранична полиция е длъжна да ни пази от агресивни мигранти.  Всички мигранти, които минават през зелена граница, аз ги считам за агресивни – те са без документи, не знаем какви са, умишлено са унищожени документите им. Не могат да минат през граничния пункт, защото от там най-вероятно ще ги върнат. Или ако влязат в България, ще ги върнат в страната, от която са. Тези твърдят, че са сирийци. Силно се съмнявам, че са сирийци", коментира още бившият главен секретар.

"Терористичните организации бутат напред деца”, каза Радулов. „Не е толкова просто както изглежда. Има разлика между правозащитните организации и реалния закон на страната. Те твърдят, че това е свободно движение на хора и е Европейска ценност. Не, това е като контрабандата. Тогава трябва да твърдим, че контрабандата е свободно движение на стоки. Всичко трябва да става законно тогава", каза бившият главен секретар на МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase