Снимка: БГНЕС

„България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца. Президентът реагира остро и навреме. Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава, това няма да мине просто така“, заяви пред bTV служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той призна, че реагира емоционално, но в случая не става дума за емоция, а за право.

Още по темата
"Всичко, което е казано, е направено. Не очаквах такава реакция. Ние правим много стъпки в тази посока. Това е непрекъсната борба. Не заради Нидерландия искам борба с корупцията, а заради нас. Казаното от Марк Рюте не е позицията на Европа. Европейската комисия на най-високо ниво, Европейският парламент и всички страни членки с изключение на една са на страната на България“, добави той.Зарков подчерта, че уважава позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи.

„Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген. Начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, необоснован политически и юридически“, подчерта министърът на правосъдието.

Той коментира и депутатските страсти с промените в Изборния кодекс, като според него те не помагат нито за по-честни, нито за по-прозрачни избори.

„Електоратът на БСП с нищо не е по-лош, по-слаб и по-малко умен от другите. Не приемам това нещо. Г-жа Нинова знае, че това е простовато обяснение на спада на подкрепата към БСП. Това ще доведе до още по-голям спад. С поредица от грешни решения БСП беше извадена от лявото, за да бъде вкарана в националистическа и консервативна ниша. Сега загуби позицията си на борец срещу ГЕРБ“, категоричен е Зарков.

Той допълни, че след като напусне министерския поста си остава част от БСП, където е и в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase