Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие, освободи със свое решение двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Валентин Михов и Васил Щонов се разделиха с постовете си, информира от пресцентъра на министерството.

В мотивите на решението се посочва, че през 2021 г. управителния съвет на Банката е взел решение за изготвяне на предложение до едноличния собственик на Банката за стартиране на процедура по емитиране на необезпечена облигационна емисия. Нейният размер е до EUR 500 млн., със срок до 7 години и с цел рефинансиране на дългосрочни задължения на Банката. Със същото решение управителния съвет на Банката избрала банки и консултанти по облигационната емисия.

Няколко дни по-късно надзорният съвет в тогавашния си състав одобрил решението на управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.

Междувременно обаче, след 6 дни, било прието Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27.10.2021 г., с което възниква възможност да бъдат оспорени актовете на министъра на икономиката, в качеството му на едноличен собственик на капитала на Банката, с които е назначен надзорен съвет, избрал от своя страна действащия управителен съвет на Банката.

Още по темата
След като управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер. Именно липсата на разрешението на министъра за облигацията е трябвало да даде повод да се упражни контрол от страна на надзорния съвет над управителния съвет и да не се допуска продължаване на подготовката на облигацията.

Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията, но въпреки това той е ангажирал банки и консултанти и е позволил разход в размер на 929 856 лв., направен между януари 2022 г., когато се ангажират банките по сделката, до ноември 2022 г., когато УС взима решението за прекратяването на облигацията, но и то не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен от министър Пулев.

Министър Пулев многократно е изисквал от Банката да предостави решението на едноличния собственик на капитала за емитиране на облигационна емисия, но това така и не се случило.

Припомняме, че в края на ноември ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков за нанесена щета от 1 млн. лв. на ББР. Според тях Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase