Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Народните представители приеха от следващите редовни избори да се гласува с хартиени бюлетини, предаде БГНЕС.

Очаква се следващите редовни избори да бъдат местните – за кметове и за общински съветници и на тях да се гласува само с хартиена бюлетина. Ако има отново предсрочни парламентарни избори, то на тях ще се гласува смесено – и с машини, и с хартиени бюлетини.

Предложението беше прието със 124 гласа „за“, 95 „против“ и нито един въздържал се.

Костадин Костадинов обяви, че ПГ на „Възраждане“ не подкрепи въвеждането обратно на хартиената бюлетина, защото на последните местни избори, които се проведоха през 2019 г., е имало няколкостотин дела за обжалване, като направената експертиза е установила, че „са използвани химикалки със симпатично мастило“.

"Не е важно как се гласува, а кой контролира броенето накрая", заяви той.

Асен Василев от ПП заяви, че не вижда причина повече да стои в зала след това решение.

Хамид Хамид от ДПС обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия  избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Още новини

Коментари Напиши коментар

206

Стига глупости

преди 5 месеца

До опетков: Ти не познаваш конституцията. Чети: Чл.84.Народното събрание: .... 6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение-Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;

205

Абе идиот кръгъл

преди 5 месеца

каква партия на безпартийните ти е в малката пимпонка...та те взаимно се самоизключват.

204

Младияпремиерсхарема

преди 5 месеца

Скоро няма да им прават протест, а ще ги изметат до последния депутат