Снимка: БГНЕС

Държавата трябва на първо място да се погрижи за енергийно бедните. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев по време на дискусия "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП). По думите му енергийно бедните в България са най-голям дял в сравнение с целия Европейски съюз.

Според Добрев в борбата с енергийната бедност би помогнало изграждането на повече генерации за електроенергия, защото колкото повече електроенергия се предлага на пазара, толкова повече цената й ще бъде по-ниска.

В Европа и в България се говори все повече за увеличаване на инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези инвестиции са все по-евтини от конвенционални източници, посочи Добрев, цитиран от БТА.

Освен това инвестициите в енергийна ефективност са много важни, защото най-евтината електроенергия е спестената, изтъкна Добрев.

По думите му инвестициите в енергийна ефективност най-бързо връщат вложените средства, освен това те разкриват и нови работни места.

"Икономическите ползи са достатъчни и програмите за енергийна ефективност, особено в днешното ежедневие, доказаха своята необходимост", добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Коментари Напиши коментар

19

Ментора бай Иван

преди 3 месеца

С кога тая държава ще се погрижи за крадците от ГЕРБ?

18

Анонимен

преди 3 месеца

На Делянчо родата му енергийно бедни ли са , щото като загрижен за тях , ги нареди до 9-то коляно в Община Хасково ?

17

Анонимен

преди 3 месеца

Един комшия гори стари мебели. Не ходи да работи откакто го помня - около 15г. Пари за цигари и ракия има. Та тоя сега енергийно беден ли е?