Снимка: БГНЕС

Борисов изрече поредната лъжа за охраната на границата. От документи, които представих миналата седмица, е видно, че дори и по времето на Борисов, мигрантският натиск не е спирал. Не знам защо така се хвали г-н Борисов, вероятно това е негова характерна особеност, но няма държава, която да има външни граници на ЕС, през която да не преминават мигранти. Това е единственият европейски министър-председател /Борисов, бел. ред./, който твърди, че по негово време не е имало мигрантски натиск.

Това каза пред bTV бившият вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков.

Пак ще повторя - това е абсолютна лъжа и тя е много нагла - така Рашков коментира думите на Борисов, който заяви, че в рамките на 15 до 30 дни ще се справи с мигрантския натиск. Ако по времето на Борисов не е имало мигрантски натиск, щяла ли да започнат да правят това гранично съоръжение, попита Рашков. Той цитира и думи на Борисов от 2017 г.: "Оградата не може да спре бежанският поток. Тя е да помага на жандармерията, армията и полицията ако дойде голям поток. Затова решихме по цялото протежение да изтеглим ограда, ако искаме двуредна, триредна, - може както в Щатите да направим за 1 млрд. долара, може и както Орбан през 1 метър - нова ограда". Защо ни е ограда по онова време, когато той бе премиер, ако няма бежански поток, попита Рашков.

Станахме свидетели на трагични случаи, при които загинаха млади момчета полицаи. Това е рискова професия - който носи със себе си оръжие, се предполага, че ще влезе в конфликт с хора, които нарушават закона. Това става с мигрантите - има винаги възможности да влязат в остър конфликт на границата, и да стане инцидент.

На въпрос дали по време на двата си мандата Рашков е предприел действия по укрепване на оградата, депутатът заяви: "ГЕРБ гласуваха отпуснатия за оградата бюджет. За да се поправи онова, което те не бяха направили. Много късопаметни излязоха тези наши политици. Ние настоявахме оградата, която в различните три области Бургас, Хасково и Ямбол, се поддържаше - или е трябвало да бъде направено, средствата, които бяха отпускани на областните управи по времето на Борисов, не са били ползвани по предназначение - за възстановяване на оградата. "Едва миналата година ние предложихме тези участъци да бъдат отнети от областните управи и да бъдат дадени на държавата за поддръжка и ежедневно наблюдение", каза още Рашков. Съоръжението се преодолява с подръчни материали и средства, коментира още бившият вътрешен министър.

Коментари Напиши коментар

31

Диана

преди 1 месец

Като всяко БСП, за Рашков "точките" и "запетайките" са най-важното нещо в една мисъл..Толкова шум за нищо - изкривеният му мозък не може да ни докаже, че Борисов "лъже", защото,както по-надолу Рашков се пояснява, Борисов говори за начините по които се е справял с мигрантския натиск...Говорейки за това, че не е имало такъв мигрантски натиск, Борисов явно е имал в предвид нещо друго, което Рашков не му е изгодно да разбира, а именно, че не е имало такъв НАТИСК от мигрантите, било им е трудно..

30

Анонимен

преди 1 месец

Борисоф е клоун.Цяла България го знае.А тука платени драскачи го хвалят , а плюят по Рашков .За туй , че показа с какъв нагъл , дебелоочен и крадлив про* стай сме си имали работа през всичкото това време на царуване

29

Иванчева

преди 1 месец

Ела бе Рашче, ела да ми правиш компания, може и бебе да си направим !