Общ преглед

Започна официалното посещение на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу, която е у нас по покана на президента Румен Радев.

Президентът Османи-Садриу беше посрещната от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Косово от Гвардейския представителен духов оркестър. Държавните глави приеха строя на  почетния гвардейски караул. Президентът на Косово положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

България ще бъде ангажирана с мира и стабилността на нашия регион. Ще продължим да бъдем щит пред всякакви заплахи. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместни изявления с косовския президент Вьоса Османи, предаде БГНЕС.

България подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна държава. Обсъдихме европейската перспектива на Косово. За нас бъдещето на Косово е в ЕС. Приветстваме солидарността на Косово по отношение на позицията на ЕС спрямо войната на Русия в Украйна. България подкрепя усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, каза Радев. Той подчерта, че България продължава да полага усилия за укрепване на сигурността на Балканите. Общо изразяваме подкрепа за народа на Украйна. Благодарение на усилията на България има стъпки на ЕС за смекчаване на енергийната криза в региона. Страните от Западните Балкани трябва да докажат своята привързаност към ценностите на ЕС. Важно е и добросъседството. Договорихме се за сформиране на работна група за разрешаване на проблемите и предизвикателствата в енергийната област. Ще окажем необходимата помощ и на Косово, посочи още Радев.

Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани на Косово. Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това, добави президентът Радев.

От своя страна президентът на Косово Османи заяви, че разглеждат България като партньор и съюзник. Разчитаме една на друга в Европа. Косово минава през различни реформи за засилване на върховенството на правото, посочи Османи.

 

Коментари Напиши коментар

27

Ако през 99 - та

преди 2 месеца

Не бяха нападнали сърбите за Косово, а нас за Кърджалийско, сърбите щяха да участват с удоволствие и да ликуват за смъртта на всеки невинен Българин! Съдавайки "македонските нация и език" и обезкървявайки Западните Покрайнини - от 120 хиляди Българи през 19 - та там има само под 20 - тина хиляди днес, сърбите показаха, че целта им е пълно унищожение на България, Българщината и Българите! Нека подкрепим Илирските ни Братя - Албанци, ако искаме да съществуваме като Народ! Трако - Илирско Братство!

26

Президентът

преди 2 месеца

До ЕвроатлантактикНа Албания и Косово е Байрам Бегай! Да Живей Трако - Илирското Братство против сърби и гърци!

25

Косово

преди 2 месеца

До ТониЕ Албания, а Македония - България! Да живей Трако - Илирското Братство!