Снимка: БГНЕС

На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно предложение за намаляване на цената на горивата - това на ДПС. В дневния ред на заседанието бяха включени общо четири точки, три от които бяха свързани с цената на горивата, но две от тях отпаднаха още в самото начало и то за втори пореден път, предаде репортер на БГНЕС.

Едното от предложенията за намаляване на цените на горивата е внесено от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, другото - от Делян Добрев от ГЕРБ. И двете предложения отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на следващото заседание на комисията. Председателят на енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че с темата горива навлизаме в каша, от която не можем да излезем. По тази причина той предложи предложенията на Продължаваме промяната и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред на заседанието и да останат за следващото заседание. Венко Сабрутев от Продължаваме промяната направи обратно предложение и настоя внесеният законопроект от ПП да се разгледа. Последва гласуване на предложението на Добрев, което получи 11 гласа "за", с което се прие законопроектите на ПП и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред.

Рамадан Аталай от ДПС посочи мотивите за внесения законопроект. По думите му проектът на Закон за контрола за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия е изготвен във връзка с предоставената дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) от 31 юли 2014г. относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Предлага се забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация, което произхожда от разпоредбите на съответния регламент. Предлага се и режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Проекторешението предвижда и административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски. Аталай обясни, че засега внесеният законопроект е внесен, защото сме членове на ЕС. "Нашият законопроект е за спазване на всички европейски регламенти, спазване на законите на ЕС, както и дерогацията", категоричен е той.

Драгомир Стойнев от БСП подчерта, че няма да подкрепят предложението.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" пък посочи, че рафинерията в България няма да затвори и не трябва да се правят изказвания, с които да се твърди обратното.

Христо Алексиев, служебен вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията отбеляза, че европейското законодателство не включва само този регламент, но и редица други. "Опитваме се да обясним, че технологично спирайки износа, рафинерията Лукойл трябва да спре работа. Говорили сме с ЕК точно поради това да бъде запазен интереса на българските граждани. Дефицити особено на дизел ще възникнат в цяла Европа при започване на прилагане на този регламент.", обясни той.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че прочита на разпоредбата не забранява износа, но забраната за износ нарушава други регламенти.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" каза, че трябва да изискаме от Лукойл план за действие за модернизация след изтичане на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски напомни, че основната причина за поискване на дерогацията е било, за да се даде време на Лукойл да премине към неруски горива, но в предложеният законопроект на ДПС подобно действие не е залегнало. "В този законопроект се забранява износ. Ние към момента ще се въздържим от подкрепяне на това предложение.", уточни той.

Георги Самандов от "Български възход" обясни, че ставаме свидетели на гигантска демагогия от европейските бюрократи. "Призовавам всички да се придържаме към изпълнителната власт, която изработва програма. Не трябва да следваме сляпо повелите на ЕС.", каза той и добави, че трябва да се гледа и българският национален интерес.

След дългата дискусия, предложеният законопроект на ДПС за намаляване на цената на горивата беше приет с 11 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържали се".

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 1 месец

Ако нефта с който работи Нефтохима в Бургас е с български произход,а не с руски какво става,значи трябва да се провери в нашата акватория на Черно море има ли находище отпреди 75-80 год. от което да се черпи нефт чрез подводен тръбопровод по дъното на морето,като сега актуални за прокарване и в коя незабелижими посока от повърхноста на морето е насочен като от начална до крайна точка,че страната ни толкова дълго време е останала без запаси от нефт преди всичко и газ около него как изпаренията му

47

Козяк заповяда,

преди 1 месец

а евроатланДиците изпълняват послушно по команда без дори да се замислят... Българския национален интерес е без значение,щом господаря каже : Скачайте!!!Нашите гзолизци директно скачат и не питат колко високо!

46

химика

преди 1 месец

...И още нещо - според мен, ще има допълнителен, буферен период за ограниченията, поради логистични специфики. Примерно корабните и авиационните горива - това не може да бъде спряно от 05.12.