Снимка: БГНЕС

Италия се опита да спаси втората най-голяма петролна рафинерия в страната - ISAB. Тя се намира край Сиракуза, Сицилия, и принадлежи на руския концерн "Лукойл". Правителството в Рим е разработило спасителен план за предприятието, пише германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Мерките се налагат заради петролното ембарго на ЕС, което влиза в сила от 5 декември. След тази дата ще бъде забранено да се внася петрол от Русия, припомня изданието, предаде DW.

Какво обмисля Италия?

В момента рафинерията преработва почти само руски петрол - около 90% от внасяните количества идват от Русия, остатъкът е от Казахстан. След 5 декември това ще се промени драстично и ISAB рискува да остане без суровина за преработка. На този фон Рим обмисля няколко възможности за справяне с кризата. Сред тях е и национализация на рафинерията или продажба. Вече имало няколко кандидати, заявили своя интерес пред "Лукойл", посочва ФАЦ.

ISAB е петата най-голяма рафинерия в Европа. През миналата година тя е реализирала оборот от 2,6 милиарда евро и печалба от 615 милиона евро - преди облагането с данъци. Кпацитетът ѝ на преработка е между 10 и 14 милиона тона петрол годишно.

Още по темата
Времето обаче притиска италианското правителство, които дори обмисля да поиска от Брюксел изключение от регламента за петролното ембарго. В крайна сметка рафинерията е най-голямото предприятие на остров Сицилия. 1000 души работят в тамошното предприятие, други 10 000 работни места са свързани косвено с рафинерията. Всички те ще бъдат засегнати, ако рафинерията фалира или бъде затворена. Да не говорим за това, че тя осигурява 20 процента от горивата, потребявани в Италия.

Как България се договори с "Лукойл"?

Не само в Италия петролното ембарго създава главоболия на властите и недоволство сред заетите в сектора. В България, където "Лукойл" също заплаши да затвори рафинерията си поради същите причини, правителството прие едно компромисно предложение на руската страна, без обаче да е много ясно дали то не е в нарушение на западните санкции срещу Москва, продължава публикацията на ФАЦ. Изданието припомня, че преработваният в най-голямата в Югоизточна Европа рафинерия петрол се внася през швейцарския посредник Litasco, който е и мажоритарен собственик на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поради това рафинерията не плаща данъци в България, което е трън в очите на българското правителство. Сега обаче "Лукойл" предлага от 1 януари 2023 година да започне да облага приходите си в България, а не както досега в Нидерландия и Швейцария. От това се очакват нови постъпления в държавната хазна от порядъка на 350 милиона евро, посочва германското издание. Срещу това служебното правителство в София, което е приятелски настроено към Русия, се съгласява "Лукойл" да продължи да изнася продукцията си. И още по-точно - половината от преработваните 7,1 милиона тона годишно руски суров петрол. Брюксел нееднократно припомни, че въпросните петролни продукти са само за вътрешния български пазар и не могат да бъдат изнасяни в трети страни. А София настоява, че въпросните горива са произведени не в Русия, а в България.

Горивата от "Лукойл" междувременно стигат и до САЩ. Неотдавна "Уолстрийт Джърнъл" написа, че въпреки американските санкции продукти на втория по големина руски петролен концерн стигат до бензиностанциите в Америка. Защото след преработката в Европа те вече не се водят официално за руски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase