Снимка: БГНЕС

„Разговор по същество за съставяне на правителство не се е състоял. Всичко, което наблюдаваме в последните 1-2 месеца, е подготовка за нови избори.”.

Това заяви пред Нова Нюз политологът доц. Милен Любенов.

Според колегата му политолог Георги Киряков от края на изборите до ден днешен, че и до Нова година ще бъдем в изборна кампания. „Няма разбирателство.

Още по темата
Партиите ще кажат – заядоха се за Изборния кодекс, за да няма правителство. Има ред действия и на ГЕРБ, и на ПП, които способстват този конфликт”, каза той.

Според Любенов не изглежда реалистично да се състави кабинет с първия и с втория мандат. Той не вижда шанс за подобно мнозинство, ясни са разделителните линии между партиите. „Ако имаме шанс – това ще е правителство с третия мандат, но то ще е с ограничен мандат. Това само по себе си обрича тази конструкция на неуспех”, каза той.

Любенов е категоричен, че ако има предсрочни парламентарни избори, избирателната активност ще е още по-ниска. „Не е сериозно. Кой знае каква промяна на съотношението между партиите няма да настъпи. Тази фрагментация ще се запази, дори може да се увеличи. Самите партии трябва да изчистят своя облик, за да бъдат приемливи за избирателя”, каза той.

И Киряков смята, че може да е голям дефект явяването на нови избори. Той смята, че „ще се стигне до зануляване на всички в ляво, докато не започнат да се обединяват. „Ще направят примерно – червено единство. Така отварят огромна ниша вляво”, категоричен е той.

„Възможно е, както Бойко Борисов се намърда в десницата, така ПП да влезе в левия сегмент и другите партии после фиктивно да търсят … Имаме раздробена левица, имаме и ГЕРБ, който погълна голяма част от десницата”, каза Киряков.

Политологът Любенов не вижда ефект от това разтягане на консултациите. Парламентът не работи, гледа Изборния кодекс, вместо да се занимава с важни въпроси за Плана за възстановяване и устойчивост или теми за икономическото възстановяване на държавата. „Президентът като че наистина иска да играе водеща политическа роля и търси начини неговата функция повече да тежи за сметка на други партии. Бивши съветници, евродепутатът Иво Христов постоянно лансира идея за президентска република. Има опасност и риск за демокрацията на страната”, каза Милен Любенов.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 месеца

Радев донесе хаос съвместно с ПП. Две години застой и това ще продължи.

14

М да

преди 2 месеца

ББ може да бъде харесван само от хора които са на неговото интелектуално ниво, а то такива колкото искаш.

13

Румен Радев БКП

преди 2 месеца

Искам да обуя българите, така както никой до сега не го е правил. Ще направя от тази държава нива с арпаджик.