Снимка: БГНЕС

Безпрецедентно дългият период на консултации, който осигури президентът Румен Радев, за да даде време на партиите да преговарят за съставяне на правителство, не повишава шансовете за формиране на стабилно мнозинство.

Около това мнение се обединиха в БНТ социологът Боряна Димитрова и социалният антрополог Харалан Александров.

Според Боряна Димитрова при предсрочни избори не е ясно кой ще вземе надмощие като за момента данните показват сходни на сегашните резултати, което значи, че ако има предсрочни избори през март, ще има и през септември.

"Имаше възможност периодът на консултациите да се уплътни.

Още по темата
Да се внесат законопроекти в Народното събрание и да се види на база на тях къде могат да се формират мнозинства. Другата страна обаче е Изборният кодекс. Прави впечатление, че нямаше настояване, включително от страна на ДБ и ПП, за активно внасяне и обсъждане на законопроекти, които да търсят точки на съгласие - създаде се впечатлението че се хвърлят основни усилия в законопроекти, които чертаят разделителни линии, а когато се чертаят разделителни линии, се отива на нови избори", коментира тя.

Според нея и сегашните политически "съюзници" ще се предефинират във времето, а двете "коалиции" - за и против хартиената бюлетина, генерират устойчиво недоверие в обществото към политиците и изборните правила, което представлява опасност за демокрацията.

Според Харалан Александров дебатът за начина на гласуване е "голям погром" е от гледна точка на доверието на избирателите като дългосрочната щета от него ще е изключително трудното прокарване на електронното управление.

"Има драматично препозициониране и човек започва да се пита дали затова не е дадено такова време - системните партии печелят за сметка на крепката коалиция на популистките партии, които се нарекоха "партии на промяната". И след всяка провалена революция започва реставрация. Опитът да отнемат правото на хората да гласуват както си искат.  Това  вече се отразява на бита. Единственият въпрос е при реставрацията дали ще се върнем на предишната си позиция, или ще се върнем много по-назад. Моето притеснение е, че ще се върнем много по-назад", каза той.
 

Коментари Напиши коментар

8

Тенгри кан

преди 6 месеца

Партийният модел е напълно и завинаги изчерпан. Котерийните олигархични кръгове неистово възпроизвеждат партии в опит да завъртят отново воденичното колело на изобилието, без да ги е еня, че то е непоправимо счупено! За да има партии, трябва д аима доверие в котерийните кръгове, а такива нема вече в по-младите и новите поколения. Такова имаше в старите, повечето, от които са по гробищата. В България предстоят драстични промени.Не бих ги нарекъл точно революция, защото българина не е революционер

7

до 7

преди 6 месеца

Ами то хора няма да останат.

6

Анонимен

преди 6 месеца

До девето коляно ли? Че то още на третото коляно ще си вкарал в затвора всички в България. Е, може някой и друг престъпник да не влезе ...