Снимка: БГНЕС

На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на ББР. В нарушение на нормите, таксата на БНБ е платена от личната му сметка, и в документацията са посочени неверни обстоятелства. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ на извънреден брифинг на партията, предаде БГНЕС.

На 27 май БНБ в нарочно съобщение потвърждава за подадените документи от лица, които към тази дата нямат представителна власт, защото това е преди датата на встъпването в длъжност на служебното правителство, като посочват, че подадените документи са в разрез на Закона.

На 21.05.2021 г. документите са оттеглени. На 16 май Петков като служебен министър развива тезата, че 900 млн. от капитала на ББР са дадени на 8 фирми, 4 от които - свързани с едно лице. Тезата се развива и в народни брифинги и медийни участия.

Отчетите на БНБ показват, че около 1.4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс. Отчетите в БНБ и ТР сочат, че дейността е развивана с привлечени средства от международни институции, активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите кредити са със солидни обезпечения.

В серия интервюта след това Петков твърди, че не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 основно МСП, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за Ковид - около 2000 малки предприятия.

През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството, допълни Сачева. Документите му нямат номер и печат, не са излезли от деловодството. След като СГС спира вписванията, следва атака към съда, добави Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase