Снимка: Bulgaria ON AIR

1,2 млрд. долара ще похарчи парламента за да купи още осем изтребителя F-16. Ратификацията на договора бе одобрена, а парите ще се изплащат разсрочено. Това било необходимо след покупката през 2019 г. на осем изтребителя F-16 BLOCK 70, тъй като проектът за модернизация на военновъздушните сили изисква най-малко 16 машини.

Още по темата

Според бившия началник на отбраната ген. Константин Попов, тези нови самолета са напълно необходими, тъй като само с осем не може да се води подготовката на достатъчен брой летци, така че да се осигурява мисията "Еърполисинг".

"Едно тактическо формирование като ескадрила трябва да има 16. България ще има свои военновъздушни сили с един прекрасен самолет на въоръжение",  каза той в студиото на "България сутрин".

Ген. Попов уточни, че договорите, които се подписват, са стандартни и че първият и вторият са на сходна цена.

"Ако имаше някакво намерение за изнудване, за извиване на ръце, да бъдем длъжници, можеха да ни предложат договор с много по-висока цена. Съвсем умишлено не се купиха някои високоточни оръжия, защото на втория етап можем да ги купим, а не да ги плащаме авансово. Тези оръжия нашите летци ще бъдат в състояние да ги използват в крайния етап на подготовката си", посочи ген. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Той повтори думите на министъра на отбраната, че пълни оперативни способности ще имаме чак през 2027-2029 г. и обясни, че няма смисъл да държим толкова дълго боеприпаси, след като можем да ги платим с втория транш и да икономисаме финансови средства. Според него би било грешка да се похарчат парите на обществото за нещо, което би стояло на склад, при положение, че още не са пристигнали самолетите.

"Правителството на САЩ е гарант за изпълнението на договора. Той е типов, всички страни го подписват. F-16 лети в много държави, хиляди бройки има", категоричен е гостът.

Ген. Попов смята, че трябва да се търси междинен вариант, за да се охранява небето на България и Министерството на отбраната трябва да прояви висш пилотаж и майсторство, за да намери най-подходящия вариант.

"Войната не е само във въздуха. Войната е реална и ние трябва да мислим и за армията, и за системите за сигурност, и за нашата икономика, за подготовка на населението", подчерта той.

"Обучението на летателния състав започна преди години, те са в САЩ, имат програма и планове колко летци по какъв начин ще бъдат подготвени. Ние имаме много работа да свършим по структурата на нашите летища – специално на "Граф Игнатиево". Второ, трябва да създадем необходимата структура за управление на този проект. Трябва да има хора, които да са специално назначени и да видят по какви процедури и как ще се извърши подготовката, поддръжката на самолетите за полети", добави гостът,

Ген. Попов поясни, че е нормално, когато пристигнат самолетите, летците и екипажите да извършат стиковане, за да могат да работят по новите процедури, защото това е нов вид самолет с много високи технологии и може да отнеме няколко месеца.

"Ние застанахме до пострадалите, до тези, които са жертва на агресията и на тях ще помагаме, защото всъщност те помагат на нас", коментира ген. Попов по въпроса за оръжията, които евентуално ще изпратим в Украйна. И добави, че няма как да сме неутрални в отбранителен съюз.

"За да си неутрален, другите трябва да те признаят, че си неутрален, иначе ти да развееш белия байрак - съвсем не означава това", добави той.
 

Коментари Напиши коментар